„Köszönjük,
Esti gyors

Balázs Péter: A miniszterelnöknek meg kellene szólalnia, mert ez súlyosan sérti a nemzeti érzékenységünket

29/08/2023 20:18

| Szerző: Klubrádió

Az 1956-ról szovjet birodalmi narratívát megismétlő történelemkönyv ügyében Balázs Péter szerint a kormány nem mer fellépni Oroszország ellen, ami nagyon furcsa, hiszen máskor mindig büszkén próbálják hirdetni az ország szuverenitását, miközben éppen a szuverenitásunkon esett csúnya folt ezzel a rágalommal. Azt is mondta: a miniszterelnöknek meg kellene szólalnia, kimondani, hogy ez súlyosan sérti a nemzeti érzékenységünket, tiltakozunk ellene.

2023. augusztus 29. Esti gyors / részlet, Balázs Péter (23.08.29.)
04:23
00:00

Gyakorlatilag a szovjet birodalmi narratíva köszön vissza egy új orosz történelemkönyvben, amelyet Vlagyimir Putyin elnök egyik tanácsadójának, Vlagyimir Megyinszkijnek a felügyelete alatt készítettek el.  A könyvben az 1956-os magyar forradalom eseményeiről úgy írnak, mint ahol lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, és rengeteg gyilkosságot követtek el, sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek. Menczer Tamás államtitkár szerint „ami történt, annyira egyértelmű, hogy nem nyitunk vitát senkivel”.

Mi ilyenkor az eljárás a diplomáciában, kérdeztük Balázs Péter volt külügyminisztert, korábbi európai uniós biztost az Esti gyorsban. Szerinte ugyanolyan súllyal kell reagálni, mivel megtámadták a nemzeti önazonosságunk egyik sarokkövét. Van néhány olyan történelmi esemény, amely hozzátartozik a magyar identitáshoz, az egyik ilyen '56, hiszen október 23-a pirosbetűs ünnep.

Tehát a volt diplomata szerint mindenképpen lépni kell, és először Oroszországnak kell üzenni: behívni az orosz nagykövetet, átadni egy jegyzéket, amely az orosz kormánynak szóló üzenet. A kormány felügyeli az oktatást, a tankönyvkiadást – azt a könyvet be kell zúzni és olyat kell kiadni, amelyben normális értékelés van '56-ról; ez olyasmi, amit Borisz Jelcin elnök annak idején beismert és bocsánatot is kért érte.

 
Budapest, 1956. forradalom és szabadságharc (kép: Pesti Srác2/Fortepan)
 
 

A másik, hogy a nagy nyilvánossághoz is kell szólni. Amellett, hogy a külügynek tennie kellene a dolgát, a miniszterelnöknek is meg kellene szólalnia, kimondani, hogy ez a mi nemzeti érzékenységünket súlyosan sérti, tiltakozunk ellene. Az államfőnek, Novák Katalinnak is mikrofont kellene ragadnia és megmondania ugyanezt. Balázs Péter nem tudja, hogy mostanában milyen rendezvényeket tartanak diplomatáknak a külügyminisztériumban október 23-án, de megnézné; ha ott volt az orosz nagykövet, az első kérdés, hogy tudja-e, mit ünneplünk. Nem fasiszta lázadást, hanem számunkra nagyon fontos nemzeti felkelést egy tűrhetetlen rezsim ellen – jelentette ki.

Balázs Péter közölte: a kormány nem mer fellépni Oroszország ellen, ami nagyon furcsa magatartás, hiszen folyton büszkén próbálják hirdetni az ország szuverenitását, miközben éppen a szuverenitásunkon esett csúnya folt ezzel a rágalommal. Most kellene „kivont karddal hadakozni” az ilyen torzítások ellen, a minimum az lenne, hogy Szijjártó Péter megismételje, amit 2016-ban mondott – fűzte hozzá. (A mostani külügyi tárcavezető ugyanis 2016-ban még behívatta az orosz nagykövetet, miután pogromnak nevezték 1956-ot. Úgy fogalmazott: senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről.)

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Esti gyors
2023. augusztus 29., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván