„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lengyel: Nem szabad elzárkózni a kiegyezéstől

1/06/2023 20:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Fideszben vannak olyan valós hatalommal bíró politikusok, akik nem követnék a szakadékba Orbán Viktort  – állítja Lengyel László. A közgazdász szerint az ellenzéknek nem szabad elzárkóznia tőlük, mert így sikerülhet megmenteni az országot. Szent-Iványi István volt szlovén nagykövet szkeptikus az ügyben, nem tudja, hogy azoknak fideszes szereplőknek – akikkel "lehet és kell tárgyalni" – van-e befolyásuk az eseményekre.

2023. június 01. Megbeszéljük - részlet 23.06.01. Lengyel László
49:28
00:00

Lehetséges-e a kiegyezés a politikai oldalak között az összeomlás felé rohanó Magyarországon? Ezzel, valamint a kiegyezés módjaival kapcsolatban kérdeztük  a Megbeszéljük csütörtöki műsorában Lengyel Lászlót. A közgazdászt a Népszavában írt cikket a témában.

"Minél jobban közelítünk a szakadék felé, annál nehezebb lesz a hatalom oldalán lévőknek kitartani amellett, hogy együtt kövessék a rendszerrel a szakadékba a vezetőjüket" – mondta Lengyel, hozzátév, a látszat ennek ellentmond.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a hatalom belső körében lévők szerinte tisztán látják ezt, míg például Navracsics Tibort súlytalan politikusnak tartja.

"Az igazi kérdés, hogy mi történik a Fideszen belül zajló háborúban" – mondta. A Fideszen belül minden komolyabb szereplő mögött egész apparátusok állnak, akik felé ugyanúgy el kell számolniuk az egyes vezetőknek, amikor nem sikerül bármilyen kérdésben kedvező döntést kicsikarniuk. És míg a Fidesz legnagyobb blöffje, egyben egyetlen üzenete a szavazótáborának, hogy "tartsatok ki", beslő üzenete a vezetők felé: "oldd meg". De Lengyel szerint ehhez semmi nem áll rendelkezésre.

Szerinte az autoriter rendszerek olyan versenyt futnak, amely arról szól, hogy rendszer bukik meg előbb, vagy az ország. Törökországban a választáson eldőlt, hogy az ország bukásáig kitart a rendszer mellett. Másik példának Putyin Oroszországát emelte ki, amely szerinte az orosz-ukrán háborúval megágyazott az ország bukásának.

 
Lengyel László és Bolgár György
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

Ezek alapján a közgazdász úgy véli, a valóban hatalommal bíró politikusok pontosan látják a rendszer vesztét, és levonhatják következtetéseiket. Két megállapításra juthatnak:

Van az az álláspont, "ha Orbán Viktor bukik, akkor a Fidesz összeomlik". Lengyel szerint ők "a Rogán-vonal", a megingathatatlanok, akik kérdés nélkül követik Orbánt a szakadékba is.

Van azonban egy olyan álláspont is, amelyet Lázár-vonalnak nevez (ide sorolja Lázár Jánost, Varga Mihályt, Lantos Csabát, Matolcsy Györgyöt akik szerinte nyugatbarát politikát folytatnak), és amelynek üzenete, hogy a Fidesznek csak akkor van esélye a fennmeredásra, ha Orbán nincs. László szerint kiegyezés velük lehetséges, épp ezért fontos lenne, hogy ne zárkózzon el az ellenzék a velük való kommunikációtól, mert lehet, hogy szükség lesz rájuk az ország megmentéséhez.

2023. június 01. Megbeszéljük - részlet 23.06.01. Szent-Iványi István
19:05
00:00

Közvetve reagált a beszélgetésre Szent-Iványi István is, aki 2010 és 2015 között az Orbán-kormány idején volt szlovén nagykövet. Ő nem tudja, hogy azoknak fideszes szereplőknek – akikkel "lehet és kell tárgyalni" – van-e, és ha igen, milyen szintű befolyásuk lehet az eseményekre. Szerinte azoknak, akik készek lennének józan, konszenzusos politizálásra, nincs elég erejük a Fidesz politikájának befolyásolására. Hozzátette, egy ilyen megbékéléshez az első lépést a hatalomnak kell megtennie. Erre pedig még most, az egyre súlyosabbá váló politikai és gazdasági helyzetben sem hajlandó.

Szent-Iványi István
 
Szent-Iványi István
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Lengyel Lászlóval
2023.06.01., csütörtök 16:15
Riporter: Bolgár György