„Klubrádió
Esti gyors

Meg tudja akadályozni az EU, hogy Magyarország betöltse a soros elnökséget?

30/05/2023 20:15

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Az Európai Parlament a múlt héten felszólította a tanácsot, hogy találják ki, hogyan lehetne elkerülni, hogy Magyarország jövőre betölthesse az uniós soros elnökséget. Kész jogi válasz még nincs, de konkrét kutatócsoportok dolgoznak már ezen – mondta Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudóstója az Esti gyorsban.

2023. május 30. Esti gyors-részlet (2023.05.30.) Arató László
06:14
00:00
Az Európai Parlament (EP) egy hete szólította fel az Európai Tanácsot, hogy találjon valami megoldást, amivel elkerülhető, hogy Magyarország betöltse jövőre az uniós elnökséget. A parlament szerint a jogállamiság állapota és a szövetség tevékenységének sorozatos akadályozása miatt az ország alkalmatlan arra, hogy betöltse ezt a pozíciót. Hozzátették, ha a tanács nem tesz semmit, akkor a saját kezükbe veszik az ügyet.

Magyarország a jövő év júliusától, épp az EP-választások után, és az új Európai Bizottság (EB) felállásának ideje alatt, hat hónapon át látná el a tagállami kormányokból álló EU Tanács elnöki posztját. A soros elnökséget félévente más-más tagállam tölti be, Magyarországra eddig egyszer, 2011-ben került sor. Ahogy azt a tanács honlapján összefoglalják: az elnökséget betöltő tagállam koordinálja a tanács jogalkotással kapcsolatos tevékenységét, őrzi annak szabályszerűségét, gondoskodik az uniós politikai program "folyamatosságáról" és képviseli az intézményt a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban.

A kérdés, hogy megteheti-e egyáltalán az EU, hogy megakadályozza az egyik tagállamot abban, hogy betöltse az elnökséget. Kész válasz nincs, de konkrét kutatócsoportok dolgoznak már ezen, az EU jogi dokumentumaiból próbálják levezetni a lehetséges megoldást – mondta Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója az Esti gyorsban.

Elvileg a megelőző két elnökség – ez a spanyol és a belga lesz – hozhat olyan döntést, hogy bizonyos témák levezénylésére kijelölnek más levezető elnököt – magyarázta Arató. Mondhatják például azt, hogy a jogállamisági ügyeket a magyar elnökség ideje alatt egy másik ország vigye. Ez kitalált eset, de talán nem áll messze attól, amilyen irányba gondolkodnak – vélekedett tudósítónk.

Ami biztos, hogy egyrészt elkezdődött egy elméleti gondolkodás, másrészt beindult a politikai üzengetés. Igaz, utóbbi nem állam- és kormányfői szinten, eddig másod- harmadvonalbeli szereplők szólaltak meg a témában – mutatott rá Arató.

 
Európai Tanács
 
Forrás: Wikipédia
 

Tény, hogy amit a magyar kormány szereplői hangoztatnak, hogy az "ügy nincs napirenden" igaz a tanácsra, márpedig jó eséllyel olyan megoldást fognak csak találni, amit a tagállamoknak, tehát ennek az intézménynek az égisze alatt, kell jóváhagyni. 

Ugyanakkor az EP-ben is ott ülnek a tagállamok kormányzó pártjainak szereplői, tehát ha ott nagy többséggel megszavaznak egy állásfoglalást arról, hogy Magyarország alkalmatlan a feladatra, abból azért következtethetünk arra, hogy a tagállamokban is ezt gondolja a vezetés. Van, hogy egy ilyen parlamenti állásfoglalás nem vezet sehova, de egy ugyanilyennel indult a hetes cikk szerinti eljárás is – emlékeztetett tudósítónk.

Az biztos, hogy a téma nem fog lekerülni a napirendről, ahogy az is, hogy remek alapanyag akár a Néppártnak, akár a baloldalnak a jövőre esedékes választási kampányban. Ebben a vitában Magyarországot senki nem fogja megvédeni. Pofozógép szerepébe kerülhet a kormány az elnökségi feladatok kapcsán – véli Arató.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/interjú Arató Lászlóval
2023. május 30., kedd 18:28
Műsorvezető: Kárpáti Iván