„Klubrádió
A lényeg

Varga Juditék: Fel sem merült, hogy ne töltsük be a '24-es EU-s elnökséget

24/05/2023 18:03

| Szerző: Klubrádió

"Azok közül, akiknek valóban osztottak lapot, senkiben fel sem merült annak a gondolata, hogy Magyarország ne töltse be a neki járó tisztséget" - közölte az Igazságügyi Minisztérium a 2024-es EU-s magyar soros elnökséggel kapcsolatos hírekre az atv.hu-val. És szerintük "ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot".

A Népszava nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy az Európai Parlament (EP) június 1-jei plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról. Az ötpárti határozati javaslat eljutott tervezete megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

"Azt, hogy ki tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját, egyhangúan elfogadott határozatban döntötte el a Tanács. Ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot" – ezt közölte az Igazságügyi Minisztérium arra a kérdésre, hogyan kommentálja a tárca az előbbi értesüléseket.

"Azok közül, akiknek valóban osztottak lapot, senkiben fel sem merült annak a gondolata, hogy Magyarország ne töltse be a neki járó tisztséget. A Tanács főtitkárságával napi kapcsolatot tartunk, készülünk a feladatra – írta az atv.hu-nak küldött válaszában Varga Judit minisztériuma.

"A magyarországi baloldal nyilatkozatai alapján ismét bebizonyosodott, hogy az Európai Parlamentben a Magyarország ellen érkező támadások során magyar balkéz mozgatja a szálakat" – fogalmaz a tárca, a kormányzati panelekhez igazodva a "baloldalt" hibáztatva.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)