„Klubrádió
Reggeli gyors

Június 6. és 9. között tartják az EP választásokat

19/05/2023 09:09

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Hivatalosan is  bejelentették, hogy a jövő évi európai parlamenti választást június 6. és 9. között kell megrendezni minden tagországban – írja a Politico.

2023. május 19. Reggeli gyors - részlet 23.05.19. Kárpáti János lapszemléje
05:53
00:00

A szlovák parlamentben arra készülnek, hogy a jövő héten második olvasatban is szavazást tartsanak a transzneműek hivatalos személyi adatainak megváltoztatását korlátozó törvényről – jelenti a Reuters.

A konzervatív törvényhozók által benyújtott javaslat, amelyet márciusban első olvasatban 87 szavazattal fogadott el a 150 tagú Szlovák Nemzeti Tanács, azt tartalmazza, hogy csak akkor lehet a hivatalos okmányokban feltüntetni a nem megváltozását, ha genetikai teszttel kimutatható, hogy eredetileg rosszul állapították meg az illető nemét – vagyis a nemváltoztató műtéten átesetteket kizárnák ebből a lehetőségből. A Reuters megjegyzi: a tervezet hasonlít az e tárgykörben 2020-ban elfogadott magyar törvényre, és emberi jogi csoportok hangos tiltakozását váltotta ki.

Szlovákiában a jelenlegi szabályozás értelmében a transzneműek megváltoztathatják a keresztnevüket, továbbá vezetéknevüket – amit egyébként nők esetében az -ova toldalék megkülönböztet a férfiak vezetéknevétől – valamint személyi igazolványukban a feltüntetett nemüket és ezzel összhangban a születéskor kapott személyi számukat. A tervezett törvénymódosítás csak a név megváltoztatásának a lehetőségét hagyná meg, vagyis olyan helyzet állhatna elő a transzneműek esetében, hogy a női nevet viselő egyén a személyi okmány tanúsága szerint férfi.

Martin Macko, a Másság Kezdeményezés elnevezésű LMBT-szervezet vezetője ezt elfogadhatatlan megbélyegzésnek tartaná. Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa arra szólította fel a szlovák törvényhozókat, hogy utasítsák el a tervezetet. Ha mégis elfogadják, akkor a Reuters szerint elképzelhető, hogy Zuzana Caputova, a liberális államfő megvétózza azt, és így az újabb parlamenti szavazás lehetőségét kitolja őszig, márpedig Szlovákiában szeptemberben előre hozott választást tartanak, addig ügyvezető kormány irányítja az országot. Martin Mackónak ugyanakkor meggyőződése, hogy az alkotmánybíróság érvénytelenítené a törvényt. „Az az előnyünk Magyarországgal szemben, hogy még mindig független az alkotmánybíróságunk” – mondja.

A szlovák alkotmány csak férfi és nő közötti házasságot ismer el, ám a parlament 2020-ban szűk többséggel ugyan, de leszavazta az abortusz megnehezítését célzó javaslatot.

Az Osztrák Néppárt nem süllyedhet a dinamikus szélsőjobboldal vazallusává

Erről szól Lendvai Pál a bécsi Der Standardban közölt kommentárja. Az osztrák belpolitikában egy ideje sok szó esik a szélsőjobboldali Szabadságpárt, az FPÖ erősödéséről és nyomulásáról, illetve arról, hogy a jobbközép Néppárt soraiban korántsem egyértelmű a szabadságpártiakkal való összefogás elutasítása.

Ide kívánkozik, hogy a Der Standard egy másik írása szerint az FPÖ hónapok óta mintegy 30 százalékkal a legnépszerűbb párt a közvélemény-kutatások tükrében.

Lendvai felidézi, hogy egy kiemelkedő polgári történésznő a minap azt mondta neki: nem lehet elég hangosan szót emelni az FPÖ-vel való koalíciókötés ellen. A veterán publicista úgy vélekedik Herbert Kickl FPÖ-elnökről – aki néhai Jörg Haidertől Heinz-Christian Strachéig a mindenkori szabadságpárti vezetők találékony beszédírója volt, most viszont már ő élvezi az első embert megillető reflektorfényt -, hogy Karl Nehammer néppárti kancellárnál magasabb ligában játszik, és a mostani helyzetet nem lehet összevetni azzal, amikor 2000-ben Haider alábecsülte Wolfgang Schüssel néppárti kancellár képességeit. Lendvai helyteleníti, amikor ártalmatlannak próbálják beállítani a szabadságpárti elnököt, és szerinte Kicklnek az az ambíciója, ő legyen „Orbán, made in Austria”. Megállapítja, hogy az egyetlen olyan aktív, szövetségi szinten politizáló néppárti személyiség, aki rémálomnak tartja az osztrák parlamentben a szabadságpártiak részéről hallható putyini propagandát, Ausztria orbanizálásának a hangoztatását, „Ausztria erőd” emlegetését, az Karoline Edtstadler uniós ügyekkel foglalkozó kormánytag, Lendvai szavai szerint a legintelligensebb néppárti politikus, aki a fő esélyes az osztrák EU-biztosi tisztség betöltésére Johannes Hahn távozása után.

És hogy mindezek mellett helyet kapjon egy kis lapszemle a lapszemlében, hozzáteszem, hogy Lendvai Pál külön kitér a londoni Economist – mint írja, a világ legjobb hetilapja – Ausztriáról szóló, megsemmisítő erejű cikkére, amely a korrupcióról, az FPÖ-sikerekről az Oroszországhoz fűződő, túlságosan szoros viszonyról tett megállapítások után azzal a figyelmeztetéssel zárul, hogy Ausztria második Magyarországgá, Európa problémájává válhat.   

Nem csupán az Osztrák Szociáldemokrata Párt került tehát a puszta létét fenyegető válságba, hanem a Néppártban is visszhangtalan maradtak Othmar Karasnak, az Európai Parlament első alelnökének az időben elhangzó figyelmeztető szavai - írja Lendvai Pál.

Immár végleges a jövő évi európai parlamenti választás időpontja

Végezetül egy rövid tényhír a Politico amerikai hírportál európai kiadásából. Immár végleges, hogy a jövő évi európai parlamenti választást június 6. és 9. között kell megrendezni minden tagországban. Ebből kilencedike a vasárnap, és a döntés Portugália kudarcát jelenti: Lisszabon azért szeretett volna más időintervallumot, mert tizedike, hétfő nemzeti ünnep, és félő, hogy így alacsony lesz a részvétel.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.05.19., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János