„Klubrádió
Esti gyors

László: Elsietett a kormány mániája, hogy a költségvetést mielőbb elfogadja

25/05/2023 19:19

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az elmúlt évek eseményei, a koronavírus és az orosz-ukrán háború tökéletesen bebizonyították, hogy a büdzsé júniusi elfogadása teljesen értelmetlen – állítja László Csaba.

2023. május 25. Esti gyors - részlet 23.05.25. László Csaba
07:51
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa szerint történtek ugyan előrelépések, de a magyar kormány még nem teljesítette a feltételeket azon a szinten, amit az Unió elvár. Így az sem kizárt, hogy a visszatartott, több ezermilliárd forintnyi források ügyének lezárása átcsúszik a következő Európai Bizottság feladatai közé 2024-re.

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy elkészült a jövő évi, 2024-es költségvetés tervezete, amelyet várhatóan a jövő hét folyamán nyújt be. Ezek kapcsán kérdeztük László Csabát.

"Mindamellett, hogy az elmúlt 30 év gyakorlata azt mutatja, hogy a kormány mindig május vége felé kezd hozzá a következő évi költségvetés kidolgozásának, amelyet aztán a nyár folyamán még toldozgatnak-foldozgatnak, az elmúlt évek eseményei, a koronavírus és az orosz-ukrán háború tökéletesen bebizonyították, hogy a büdzsé júniusi elfogadása teljesen értelmetlen" – mondta az Esti gyors adásában László. A közgazdász – aki a 2002 és 2004 közt pénzügyminiszter volt – elmondta 2022-ben egy számjegyű inflációval számolt a kormány, amit aztán irreálisnak bizonyult, ezért is kellett januárban teljesen új költségvetést előbb rendelettel, majd pedig többségi szavazattal elfogadtatni a parlamentben

És bár nem valószínűsít olyan súlyú eseményeket, mint a covid-járvány, vagy a háború, László szerint ennyire előre nem lehet látni. "Elsietett és értelmetlen mánia a rohanás a költségvetés terén" – foglalta össze.

Hozzátette, szerinte az Európai Bizottság egyre inkább kétkedve fogadja a magyar kormány előrejelzéseit, és nagyobb államháztartási hiánnyal számol. "Az biztos, hogy az uniós források nélkül nagyonn ehéz lesz bármilyen költségvetést megfinanszírozni. Szerintem EU-s pénzek nélkül akár még finanszírozási gondok is lehetnek 2024-2025-ben" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú László Csabával
2023.05.25., csütörtök 18:14
Riporter: Kárpáti János