„Klubrádió
A lényeg

EU-biztos: Messze még a cél az EU-s pénzek ügyében Magyarország számára

25/05/2023 13:09

| Szerző: Klubrádió

Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa szerint történtekugyan előrelépések, de a magyar kormány még nem teljesítette a feltételeket azon a szinten, amit az Unió elvár. Így az sem kizárt, hogy a visszatartott, több ezermilliárd forintnyi források ügyének lezárása átcsúszik a következő Európai Bizottság feladatai közé 2024-re.

Az EU költségvetési biztosa szerint közel sincs még a célhoz Magyarország az uniós pénzek ügyében – írja az Euronews.

Johannes Hahn megjegyezte, nincs konkrét határideje a Magyarország ügyében folyó eljárásnak, így az sem kizárt, hogy a visszatartott, több ezermilliárd forintnyi források ügyének lezárása átcsúszik a következő Európai Bizottság feladatai közé 2024-re, azaz az európai parlamenti választások utánra.

Az osztrák politikus előrelépésnek nevezte az Integritás Hatóság felállítását, de a magyar kormány még nem felel meg az elvárásoknak.

"A labda a magyar oldalon van, a magyaroknak kell döntést hozniuk, nem csak bejelentéseket tenni. Mi csak ezeket tudjuk majd kiértékelni." Hahn szerint a magyar kormány nem tett meg mindent. "Eddig nem teljesítették a feltételeket azon a szinten, amit mi elvárunk" – mondta.

A költségvetési biztos cáfolta a magyar kormány azon állításait, miszerint az EU menet közben változtatott volna az elvárásain. Hahn úgy véli, a Bizottság többször is világosan elmondta az elvárásait, és ezeken nem változtattak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban arról beszélt, méltatlannak tartja, hogy Magyarország már teljesítette a követelményeket, aztán mindig jön valami újabb feltétel. Szerinte az EU politikai elfogultságból, igazságtalanul, jogalap nélkül tartja vissza a pénzeket.