„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna Péter: Egy ellenzéki párt kellene

22/09/2023 23:46

| Szerző: Klubrádió

Ne közös listára, hanem egy pártba tömörüljön az ellenzék (a Mi Hazánk kivételével) Róna Péter szerint. A jogász, közgazdász úgy látja: ennek a pártnak két fő feladata lenne, az egyik az alkotmányozás, mert az alaptörvény "egy vicc, a Fidesz házszabálya", a másik pedig egy egészen más gazdasági és társadalmi paradigma kidolgozása például cseh vagy finn mintára. Azt is mondta: "ez a kormány kókler, a fenét tud kormányozni", nincs életképes energia-, oktatás- és egészségügy-politikája.

2023. szeptember 22. Megbeszéljük / részlet, Róna Péter (23.09.22.)
14:38
00:00

Mi történt ezen a bizonyos közgazdász vándorgyűlésen, ahol Matolcsy György MNB-elnök, aki már eddig is bírálta a kormányt, most kalandor gazdaságpolitikáról és égő házról beszélt, mire Varga Mihály pénzügyminiszter visszaszólt – erről kérdeztük Róna Péter jogász-közgazdászt.

Elmondta, nem látott még ilyet, szerinte egészen hallatlan ilyen hangnemet megütni egy jegybank elnöke és egy miniszter részéről. Ez részben tükrözi a magyar társadalom lelki és szellemi állapotát, részben a helyzet valóban súlyos voltát. Már a kétségbeesés jelei mutatkoznak a kormány berkein belül is, és elkezdődött az egymásra mutogatás. Az ellenzék mondja meg Matolcsy Györgynek, hogy mondjon le, és csapjon fel gazdasági tanácsadónak mellettük – tréfálkozott.

Azt mondta: alapvetően az a gond, hogy a rendszerváltás óta kidolgozott, majd a Fidesz által egészen eltúlzott magyar gazdasági modell megbukott, fenntarthatatlan. Ennek a lényege a tőke felhalmozása, a magyar gazdaságpolitika a '90-es évek eleje óta azt az utat követte, hogy tőkét kell felhalmozni és nemzeti tőkésosztályt kell létrehozni. Ha ez egy bizonyos ideig helyesnek is volt tekinthető, már rég módosítani kellett volna rajta. A környező posztszocialista országok moderálták is ezt a tőkebarát politikát az elmúlt tíz évben – tette hozzá.

Részletezte: a nemzeti jövedelem az összes jövedelem, amit egy nemzet egy év alatt megtermel, mínusz az, amit kivisznek az országból (osztalék, kamat és hasonlók formájában). Magyarországon ennek 44 százalékát kapja a munka és 56-ot a tőke. Ehhez képest az igencsak tőkeerős Németországban 68 százalékot kap a munka és 32-t a tőke. Nincs még egy olyan ország az Európai Unióban (esetleg Bulgária kivételével), ahol a munka részesedése 50 százalék alatt lenne. Tehát egy régi kifejezéssel élve itt a munkából, fizetésből élők kizsákmányolása zajlik hosszú ideje a tőke javára. „Szemenszedett hazugság”, hogy Orbánék állítólag munkaalapú társadalmat építenek, ez tőkealapú társadalom – jelentette ki.

 
Róna Péter, fotó: Klubrádió/KaLász
 

Hangsúlyozta, le kell váltani a kormányt, mert a gazdasági modelljük társadalmi, szociális, gazdasági csődbe, nyomorba, összeomlásba visz. Hogy mi kell a helyébe, arra egyszerű a válasz, említette Ausztria, Csehország és részben Lengyelország esetét, ahol szerinte igazságosabb felosztást hoztak létre a tőke és a munka között, és ezen belül a tőkét nem a fizikai tárgyak (beton, utak, gyárak, stadionok) felé tolják, mint ez a kormány az akkugyárakkal és kínai vasúttal, hanem a fejlettebb, magasabb hozzáadott értéket termelő kapacitások, tudás kialakítása felé. A magyar kormány ennek az ellenkezőjét teszi.

Róna Péter hallgatói kérdést kapott arról, hogy mit kellene tennie az ellenzéknek. Kijelentette: szerinte az a dolga az ellenzéknek most, 2023 őszén, hogy létrehozzon egy pártot. Ne közös listára álljanak össze, hanem az ellenzéki pártok, kivéve a Mi Hazánkat, tömörüljenek egy pártba – ismételte meg. Ennek a pártnak pedig két fő feladata lenne, az egyik az alkotmányozás, mert a jelenlegi alaptörvény „egy vicc, a Fidesz házszabálya”. A másik pedig egy egészen más gazdasági és társadalmi paradigma kidolgozása. Ez utóbbira vannak nagyon jó példák, a fentiek mellett a balti államokat és Finnországot említette.

Úgy fogalmazott: „ez a kormány kókler”. Sokan azt mondják, hogy „de legalább tudnak kormányozni”; de Róna Péter szerint „a fenét, nem tudnak”. Nincs életképes energia-, oktatás- és egészségügy-politikájuk, nem is beszélve a külpolitikáról, az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyról.

Beszélt arról is, hogy a reálbérek 15 százalékot süllyedtek, a multiknál viszont van reálbér-növekedés, mert olyan óriási támogatásokat kapnak, hogy jóval többet tudnak fizetni az alkalmazottaknak, mint a magyar ipar, mezőgazdaság és szolgáltatások szereplői. Vagyis a nemzeti szuverenitásról szónokló kormány a nemzeti vállalatokat hozza hátrányba a külföldiekkel szemben. Nem védik meg, kiszolgáltatják a magyar érdekeket a német, orosz, kínai ipari érdekeknek, nacionalista szlogenek mögött kiárusítják az országot – összegezte Róna Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023. szeptember 22., péntek 17:20
Műsorvezető: Bolgár György