„Köszönjük,
A lényeg

Matolcsy szerint a kormány "kalandor gazdaságpolitikájával" olajat önt a tűzre

21/09/2023 16:32

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az MNB elnöke szerint ők 2021-ben a fékre, a kormány viszont a gázra lépett. Ennek következtében a hazai infláció 2022 őszén elvált az európaitól, ami Matolcsy szerint óriási gazdaságpolitikai kudarc.

Matolcsy György a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésének csütörtöki nyitóelőadásán többször is hangsúlyozta a kormányzat és a politikai elit felelősségét a hazai infláció alakulásában. A jegybankelnök úgy fogalmazott: "egy kalandor gazdaságpolitikai inflációs kalandja, egy gazdaságtörténeti tömegbaleset volt ez".

A 444 összefoglalója szerint ugyanakkor azt állította, most már kifelé megyünk ebből a "rövid, ám mérges inflációs korszakból", így novemberben valószínűleg egy számjegyűvé, decemberben pedig "7 százalék körülivé alakul, varázsolódik" az infláció.

A jegybankelnök felidézte: 2020 őszén „az MNB és a világ néhány más jegybankja” már jelezte, hogy ez egy inflációs évtized lehet. „Nagyon kevesek hittek nekünk, azt mondták, csak kis kiugrás lesz”. A magyar jegybank 2021 tavaszán jelezte, hogy az infláció tartós lesz, Matolcsy felidézte, hogy el is kezdték ellene a küzdelmet, de 2021-2022-ben „azt tapasztaltuk, hogy egyedül vagyunk”.

Matolcsy szerint "a kormány elfelejtette bevezetni azokat az intézkedéseket", amiket másfél év halasztással, 2023-ban vezetett be – árfigyelő rendszer, versenyhivatali vizsgálatok –, sőt, az inflációt érdemben növelő lépéseket tett.

„A kormány még egyszer olajat öntött az amúgy is lángoló házra, a gazdaságra” – mondta, példaként említve, hogy az ársapkák 3-4 százalékkal növelték az inflációt.

Az MNB elnöke szerint ők 2021-ben a fékre, a kormány viszont a gázra lépett. Ennek következtében a hazai infláció 2022 őszén elvált az európaitól, ami Matolcsy szerint óriási gazdaságpolitikai kudarc.

Erre reagált Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint akár megszorításokra is készülni kell.