„Támogassa
A lényeg

Varga megszorításokat lengetett be

21/09/2023 12:37

| Szerző: Klubrádió

Mivel a költségvetési mutatók nem alakulnak úgy idén, ahogyan várták, a honvédelmi beruházások egy részét is elhalaszthatják, a költségvetést szeptember végéig felülvizsgálják.

Elismerte Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén tartott előadásában, hogy a költségvetési mutatók nem alakulnak úgy idén, ahogyan várták. Így megerősítette, hogy szeptember végéig felülvizsgálják az idei költségvetést, illetve kilátásba helyezett néhány újabb megszorító intézkedést is, mondván: „fenntartjuk a monetáris szigort” – írja a 444.

A kormány mérlegelheti, hogy ha a bankoknak olyan jelentős nyereségei lesznek, amilyenek egyelőre kilátásban vannak, akkor további adókkal javíthatja az államháztartási helyzetét, említett egy példát. Az OTP árfolyama azonnal reagált is erre: már mínusz 7 százaléknál jár a budapesti tőzsdén.

Varga szerint emellett lehetséges egyes honvédelmi beruházások elhalasztása, valamint mérlegelheti a kormány a kamattámogatott hitelprogramok felülvizsgálatát is.

A miniszter az előadásában már nem is mondott konkrét számot az idei GDP-arányos költségvetési hiánycélra, csak annyit, hogy a deficit kisebb lesz a tavalyi 6,2 százalékosnál.

A kormány eredetileg 3,9 százalékos GDP-arányos deficitet tervezett erre az évre. Az államháztartási hiány összege azonban már augusztusra elérte lényegében az egész évre tervezettet: ez év végéig 3400,2 milliárdos deficitet kellene produkálnia az államháztartásnak, ebből augusztus végére 3298,7 milliárd forint jött össze. Emellett a GDP sem a kormányzati várakozás szerint alakult: a kabinet úgy számított, hogy a magyar gazdaság az idei második negyedévben kilábal a recesszióból, ám végül 2,4 százalékos lett az éves visszaesés, és negyedéves szinten is tovább tartott a gazdaság hanyatlása.

Ugyancsak a 444 számolt be arról, hogy a hír megjelnését követően a forint esni kezdett.