„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Horn Gábor: Már a fideszesek se gondolják, hogy "Orbán meg tud minket menteni", csak azt, hogy ő legalább szeretné

21/09/2023 21:57

| Szerző: Klubrádió

Horn Gábor szerint az egyre nehezedő élethelyzeteket, csökkenő jövedelmeket, reménytelen oktatást, elképesztő egészségügyi állapotokat vagy a magyar vasút működését látva sokan azt gondolják, hogy mindezeket Orbán se tudja megoldani, de elhiteti velük a féktelen és elképesztő pénzekből működő propaganda, hogy ő legalább megpróbálja. A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke arról is beszélt, hogy "Gyurcsányból ellenzéki sztárt tulajdonképpen Orbánék faragnak".

2023. szeptember 21. Megbeszéljük / részlet, Horn Gábor (23.09.21.)
13:27
00:00

Orbán Viktor „útmutató” beszédében, amelyet a frakcióülésen mondott el, az volt a legfontosabb, hogy szerinte Európa legszabadabb országa Magyarország, de állandó szabadságharcot kell folytatni ennek megtartásáért Soros, a „dollárbaloldal”, „Brüsszel” és vélhetően a svédek ellen is. Új törvénytervezetet készítenek elő, hogy „megvédjék a magyar szuverenitást” – erre utalva Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott: Orbán háborús retorikáját lefordítva ez azt jelenti: konkrét lépéseket terveznek a parlament induló ülésszakában független újságírók és baloldali, liberális politikusok ellen. Lesz folytatása ennek a történetnek.

Azt látni, hogy a magát békepártinak nevező miniszterelnök mást se csinál, mint háborúzik itthon, a világban, a szövetségeseivel – a keleti diktátorokkal nem. Egészen fura, zavaros képről van szó, Horn Gábor szerint mintha Orbán Viktor maga is elhitte volna a saját hazugságait, amit „életveszélyesnek és tragikomikusnak” nevezett.

Még mindig 72 százalék pártolja az EU-ban maradást, csak 13 százalék mondja, hogy lépjünk ki. Ez reménytelinek tűnik, de a Fidesz-szavazók sokkal bizalmatlanabbak, ellenségesebbek az EU-val szemben. Az elemző szerint biztató jel, hogy a magyar állampolgárok nem hülyültek meg teljesen a rájuk ömlő elképesztő propagandagépezet hatására.

Szerinte ami '14-ben, '18-ban és '22-ben történt, az „egyszerű választási csalás”, mert százmilliárdokat költöttek arra állami pénzből, hogy az ellenfeleikről durva hazugságokat, valótlanságokat állítsanak. Tehát szerinte nem a gépezet működik, hanem „be vannak csapva, át vannak verve az emberek”, és ebből a helyzetből nehéz kimenekülni. Ha egy politikával nem foglalkozó ember csak Brüsszel feliratú bombákat lát országszerte, akkor természetesen azt gondolja, hogy a főellenség Brüsszel. Ettől még nem változnak meg a tapasztalatai, amelyek a családtagoktól, rokonoktól, utazásokból származnak arról, hogy Nyugat-Európa nem haldoklik.

Ehhez képest Magyarország nagyon szomorú helyzetben van, lassan minden egyes mutatóban Európa utolsó vagy utolsó előtti helyén áll, „ez a nagy siker”, ezt próbálja Orbán elfedni a háborús retorikával. Nem az „elefántcsonttoronyban ülő brüsszeli bürokraták”, hanem az Európai Parlament háromnegyede szavazott a magyar kormányt működésével szemben többször is. Nem a háttérhatalom próbálja elnyomni a „csodálatosan erős” Magyarországot, hanem a szövetségesei gondolják úgy, hogy amit a magyar kormány tesz, az a megoldás ellen hat. Orbánék nem értik, hogy együtt kell megoldásokat találni, mint a járvány vagy az orosz agresszió esetében. Lassan nem az a kérdés, hogy mi lesz a svédekkel a NATO-ban, hanem hogy mi lesz a magyarokkal – sorolta Horn Gábor.

EP2014 - Kerekasztal-beszélgetés az európai parlamenti válas
 
Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke megnyitja a Republikon Intézet konferenciáját, amelyet A 2014-es európai parlamenti választások tétje címmel rendeznek Budapesten, a Mozsár kávézóban 2014. május 20-án. Fotó: MTI/Kovács Attila
 

Szerinte ez „tragikus és menthetetlen” politika Orbántól, amelynek van elfogadottsága belföldön, bár ez jelentősen csökkent a választás óta. Jelenleg már nem azt gondolják az emberek, hogy Orbán Viktor meg tud minket menteni, hanem hogy ő se tud, de legalább akar. Az egyre nehezedő élethelyzeteket, csökkenő jövedelmeket, reménytelen oktatást, elképesztő egészségügyi állapotokat vagy a magyar vasutat látva azt gondolják, hogy mindezeket Orbán se tudja megoldani, de elhiteti velük a féktelen és elképesztő pénzekből működő propaganda, hogy ő legalább megpróbálja. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 8 milliárd forintot kaptak csak a közösségi médián keresztül a „hazugságot terjesztő” szervezetek, mint a Megafon és társai, méghozzá közpénzből, „a mi pénzünkből”.

Matolcsy György jegybankelnök csütörtökön közölte, hogy a hatalmas infláció jórészt a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának eredménye. Horn Gábor szerint fontos, hogy Matolcsy már eljut addig, amikor nem tudja elbújtatni, kimondja, hogy a király meztelen. Varga Mihály is elmondta egy frakcióülésen a sajátjainak, hogy nem lehet megúszni megszorítások nélkül. Hozzátette: 2022 ősze óta folyamatos megszorítások vannak, és ezekről „a szemünkbe hazudnak”.

Ez a sok hazugság hat a fideszes szavazóra; Orbánt nem érdekli, hogy az ellenzéki szavazók mit gondolnak, azon viszont dolgoznak, hogy az ellenzéki megosztottságot fenntartsák. Szerinte „Gyurcsányból ellenzéki sztárt tulajdonképpen Orbánék faragnak”. Milliárdokat költenek arra, hogy Gyurcsány Ferencet Soros Györggyel és Brüsszellel összemérhető gonoszként állítsák be. Ez jelenthet átmenetnyi lehetőséget a DK előtt, de a probléma megoldása – bár sokak szerint megbukott – valamilyen együttműködés az ellenzéktől. Viszont jelezte: az ellenzéki politikusoknak nem reagálniuk kell Orbánra, hanem diktálniuk a kommunikációt, az asztalra kell tenniük a problémákat és egy másik alternatívát.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs