„Köszönjük,
A lényeg

Kocsis Máté: Egyelőre nem tudtunk támogató döntést hozni a svédek csatlakozásáról

21/09/2023 14:40

| Szerző: Klubrádió

"A svédek láthatóan talán úgy döntöttek, hogy nem akarnak a NATO tagjai lenni" – mondta a frakcióvezető csütörtökön Esztergomban.

Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban. Csütörtökön Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót.

Kocsis arról beszélt, hogy a frakcióülésen megtekintették a Svédországban bemutatott Az EU és a demokrácia című oktatóvideót, ami a Partizánból ismert Gulyás Márton megszólalásával indul. A műsorvezető kijelenti benne, hogy Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassan megszűnt. Valamint például a Népszabadság bezárásával vagy a CEU elkergetésével szemléltetik a magyar demokrácia hanyatlását.

Kocsis szerint az „minimum véleményes”, ami ebben a filmben elhangzik, és a frakció teljesen értetlenül áll a helyzet előtt. Kocsis nem is érti, hogy várja el ezek után Svédország, hogy „a magyar parlament lelkesen támogatja a NATO-csatakozásukat”. Hozzátette: „épelméjű ember ilyet nem csinál”.

„A svédek láthatóan talán úgy döntöttek, hogy nem akarnak a NATO tagjai lenni” – folytatta a frakcióvezető, aki rögtön a felelőst is megnevezte. A NATO-csatlakozást elé a legnagyobb akadályt ugyanis szerinte most legújabban „a magyar baloldali aktivisták gördítették”.

Így aztán a frakcióülésen „nem tudtunk egyelőre támogató döntést hozni a svédek csatlakozásáról” – mondta, és ez így is maradhat, amíg nem tisztázzák az újabb ügyet.

Akkor miért nem szavaznak egyszerűen nemmel erről a parlamentben ahelyett, hogy húzzák-halasztják a szavazást? – kérdezték Kocsist, aki szerint erre egyszerű a válasz: ők NATO-pártiak, azt akarják, hogy a NATO erősödjön, és a svédek tagok legyenek. De ez diplomáciai kérdés, „ide el kell jönnie” a svédeknek, tette hozzá Kocsis.

(via Telex, kiemelt kép: Facebook)