„Klubrádió
A lényeg

Kocsis: Szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot nyújtanak be a külföldről finanszírozott újságírók és civil szervezetek ellen

21/09/2023 16:02

| Szerző: Klubrádió

Hosszasan beszéltek a szuverenitásuk megvédéséről is a kétnapos frakcióülésen, és arra jutottak:

„A gazdasági-, kulturális- és politikai szuverenitásunk áll támadás alatt”, mondta Kocsis Máté csütörtökön a Telex beszámolója szerint. Szerinte ilyen gazdasági támadás, hogy például „Brüsszelből akarják megmondani, hogy Magyarországon töröljék el a rezsicsökkentést, a különadókat, a kamatstopot”. Emellett azt is várják a kormánytól szerinte, hogy engedjék be az ukrán gabonát a magyar piacra. A kulturális támadás alatt Kocsis a migrációs hullámokat érti, Brüsszel pedig szerinte azt szeretné, hogy bontsák le a határkerítést. Egy másik kulturális támadás, hogy „a magyarokra akarják erőltetni a genderideológiát” – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Politikai szuverenitásos támadás Kocsis szerint, hogy „az európai polgárok közös pénzéből a magyar baloldalt pénzelik”: újságokat, internetes felületeket, álcivil szervezeteket, közben meg „nem adnak pénzt a tanároknak”. Konkrét példákat erre nem hozott, de szerinte a nemzetbiztonság ezzel foglalkozik, és „ki fog derülni az igazság”. Abban viszont „egészen biztos”, hogy a Megafon nem külföldi pénzből működik.

Így aztán a jövő évi EP-választásnak nem kisebb a tétje Kocsis szerint, minthogy „meg tudjuk-e védeni a szuverenitásunkat?”

Ezért a Fidesz-frakcióvezető azt mondta, ősszel szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot is benyújtanak, hogy „megnehezítsék azoknak a dolgát – újságírók, civil szervezetek stb. – akiket külföldről finanszíroznak”. Ehhez szerinte Alaptörvényt és Btk.-t is módosítani kell.

Nem emelik a bankadót

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a bankadó emelésének lehetőségéről beszélt, amire a forint látványos gyengüléssel reagált. Kocsis erre a sajtótájékoztatón úgy reagált, a kamattámogatott hiteleken nem változtatnak, és a bankadót sem emelik meg: „ez faktum, minden ettől eltérő állítás magánvéleménynek tekinthető inkább”.

(via Telex)