„Támogassa
Esti gyors

Bod: A szuterén-törvény helyett az államháztartás problémáit kellene megoldani

22/09/2023 07:28

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A nemzeti szuverenitás olyan tényezőktől függ leginkább, nemzetközi piacokon érvényes kamatszintek, valamint a recessziót mérséklő intézkedések – mondta Bod Péter Ákos jegybankelnök.

2023. szeptember 21. Esti gyors - részlet 2023.09.21. Bod Péter Ákos
07:51
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Matolcsy György a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésének csütörtöki nyitóelőadásán többször is hangsúlyozta a kormányzat és a politikai elit felelősségét a hazai infláció alakulásában. A jegybankelnök úgy fogalmazott: "egy kalandor gazdaságpolitikai inflációs kalandja, egy gazdaságtörténeti tömegbaleset volt ez".

Az utána következő Varga Mihály pénzügyminiszter (miután visszaszúrt az Magyar Nemzeti Bank elnökének) kénytelen-kelletlen beismerte, a költségvetési mutatók nem alakulnak úgy idén, ahogyan várták. Így megerősítette, hogy szeptember végéig felülvizsgálják az idei költségvetést, illetve kilátásba helyezett néhány újabb megszorító intézkedést is, mondván: "fenntartjuk a monetáris szigort". A forint árfolyama érzékelhetően romlott.

 
Bod Péter Ákos
 
Forrás: Klubrádió
 

"A forintárfolyam nem rezdült volna meg Matolcsy és Varga lassan egy évtizede tartó csörtéjétől" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Bod Péter Ákos, egykori jegybankelnök. Hozzátette, a pénzügyminiszter beszélt azonban arról is, hogy az MNB vesztesége miatt kölségtérítést kellene adni, de erre nincs keret, ahogy az állami költségvetésebn is hasonló gondok vannak. Ezek után megjegyezte a bankszektorban nagy a nyereség, és ebből adó formájában pénzt lehetne beszedni. Ez az üzenet Bod szerint azt jelenti, hogy a hitelfelvevők számára megdrágulnak a hitelek.

"Mondhatjuk, hogy Varga Mihály jobb horgot vitt be az OTP-nek" – mondta erre a műsorvezető, Hardy Mihály, amivel a szakember egyetértett. A kommunikációs zavar mellett van még más, sokkal súlyosabb probléma is: a magyar államháztartás helyzete, amelyet vagy pótbevétellel, vagy kiadáscsökkentéssel lehetne valamelyest orvosolni.

A kormány által bejelentett szuverenitást védő törvénnyel kapcsolatban megjegyezte, "a szuterén-törvénnyel inkább nem foglalkoznék" Hozzátette, olyan tényezőktől inkább függ a nemzeti szuverenitás, mint hogy mi történik a nemzetközi piacokon a kamatokon, ami nem rajtunk múlik, mivel nem vagyunk az euroövezet tagjai, így nincs ráhatásunk az európai kamatokra. Nem rajtunk múlik az olajárak alakulása sem. Ami rajtunk múlik, az a recesszió, amelyet ha nem kezelünk, kevesebb beruházás, a családok kevesebb házépítésbe kezdenek, és ez a lefele tartó spirál azt okozhatja, hogy megrekedünk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2023.09.21., csütörtök 18:15
Riporter: Hardy Mihály