„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod: A lakosság még mindig nettó megtakarító, az állam nettó adós

18/09/2023 11:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az állampapírok kondícióinak változásával kapcsolatban azt mondta Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, hogy az állam így is próbál spórolni az infláció miatt. Ugyanez megfigyelhető a lakosságon is, óvatosabbá váltak a megtakarítók. "A lakosság még mindig nettó megtakarító, ami kell is, mert az állam még mindig nettó adós, mégpedig súlyos mértékben. Az idei évre 3400 milliárd forint volt a költségvetési hiány és ezt kell az Államadósságkezelő Központnak valamilyen módon pótolnia, hogy ki lehessen fizetni a közszférában dolgozókat" – foglalta össze.

2023. szeptember 18. Reggeli gyors - részlet 23.09.18. Bod Péter Ákos
07:28
00:00

A korábbi értékek töredékéért vásároltak a magyarok prémium állampapírt az elmúlt hetekben. Ez nem csoda, ha beleszámítjuk, mennyit rontott az Államadósság-kezelő Központ a papírok feltételein, de a tendencia komoly fejtörést okozhat a kormánynak, ami jogszabályok sorozatával akarja állampapírba terelni a magyarok pénzét. Kérdés, mibe teszi a pénzét, aki ebbe már nem akarja – írta meg a Telex.

"A magyar állampapír népszerű, már csak azért is, mert minden más sokkal rosszabb. A bankbetét feltételei nem ilyen jók" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Bod Péter Ákos közgazdász. A volt jegybankelnök hangsúlyozta, 2008 körül még 1 ezer milliárd forintot tartottak állampapírokban, mára 12 ezer milliárdra nőtt az állomány. Ez azt is jelenti, hogy ezzel bankbetétekben tartott állományt utolérte.

A megtakarítások begyűjtése jogosnak tűnik a jelenlegi gazdasági helyzetben, ahogy az is, hogy a nagyon kedvező, inflációkövető kondíciókat közepesen kedvezőre rontotta le az állam. Mivel nagyon nagy a kamatteher a költségvetésen, spórolási céllal a kamatprémiumok csökkentésével próbálkozik a pénzügyminiszter, Varga Mihály.

 
Bod Péter Ákos
 
Forrás: Klubrádió
 

Erre a megtakarítók reagálnak valamilyen módon. A kereslet ugyan megmaradt, de a megtakarítók már érzékelhetően kevésbé érdeklődnek az állampapírok iránt.

Ilyen inflációs helyzetben is vannak olyanok, akik készpénzben tartják pénzüket (amely így értéktelenedik), és vannak akik továbbra is a bankbetétekben bíznak (amely nem tud megfelelő kamatokat biztosítani), mégis mindkettőnek megvan a maga biztosítékjellegű oka. Bod szerint azok, akik nem tudják, miből fizetik a következő havi számlákat nem azon fognak gondolkodni, milyen hosszú távú haszna lehet egy megtakarításnak.

"A lakosság még mindig nettó megtakarító, ami kell is, mert az állam még mindig nettó adós, mégpedig súlyos mértékben. Az idei évre 3400 milliárd forint volt a költségvetési hiány és ezt kell az Államadósságkezelő Központnak valamilyen módon pótolnia, hogy ki lehessen fizetni a közszférában dolgozókat" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2023.09.18., hétfő 8:43
Riporter: Szénási Sándor