„Köszönjük,
Esti gyors

Bod: Furcsa a költségvetési hiány mértéke, az infláció pörgeti az állam bevételeit

9/05/2023 20:09

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Örömteli, hogy a külkereskedelmünkben jelentős többlet alakult ki, ehhez persze hozzájárul az is, hogy "nem száguldozik a gazdaság", így az import alig nőtt – mondta Bod Péter Ákos, az MNB volt elnöke az Esti gyorsban. A költségvetési hiányról szóló friss adatot nehéz értelmezni a közgazdász szerint, mert kevés az információnk az állam kiadásairól. Az újabb debreceni akkugyár gazdasági kockázatot jelent, mivel az ágazat rendkívül energiaigényes.

2023. május 09. Esti gyors / részlet, Bod Péter Ákos (23.05.09.)
06:58
00:00

Kedden vegyes hírek érkeztek a gazdaságról.

Az év első négy hónapja alatt elértük a 2023-ra tervezett költségvetési hiány közel 80 százalékát, a Pénzügyminisztérium közleménye szerint 2700 milliárd forintnál járunk. 

Az export viszont márciusban történelmi csúcson volt, a külkereskedelmünkben 899 millió eurós többlet alakult ki, miközben az import alig növekedett – számolt be a Portfolio a KSH adatai alapján.

A kettő közül utóbbi adatot könnyebb értelmezni, a külső fizetési mérleget nemzetközi standardok szerint mutatják ki – mondta Bod Péter Ákos, közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke az Esti gyorsban. "Örömteli, hogy végre exporttöbblet van". Nem meglepő, a német autógyárak és az elektronikai cikkek kivitele nőtt. Az infláció ugye ezeknek a termékeknek az árára is kivetül – magyarázta Bod.

Az is hozzájárul ehhez a jó adathoz, hogy az import viszont nem igazán nőtt. Tavaly nagyon drágán és nagy mennyiségben kellett behozni energiát. Most, hogy a gazdaság "nem száguldozik annyira", az emberek valószínűleg kevesebbet tankolnak, az ipar kevesebb gázt fogyaszt, az energiaszámla jóval kisebb lesz – mondta a közgazdász.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Bod Péter Ákos, Budapest, 2015. október 1.
 
 Fotó: Soós Lajos / MTI
 

A költségvetési hiányról szóló információval már nehezebb mit kezdeni, mert a "költségvetést csak az tudja, aki csinálja". Régóta nincs lehetőség rendes vitára a büdzséről a parlamentben, a kormány pedig nem köti az orrunkra a részleteket.

Amennyit mégis láthatunk kívülről, az alapján azért "furcsa" a hiányról szóló adat, mert az infláció, amiről tudjuk, hogy márciusban is 25 százalék feletti volt, ami az államnak, az árakkal együtt növekvő ÁFÁ-n keresztül bevétel növekedést jelent. "Itt nem volt adócsökkentés, mint más országokban, tehát minden az államnak ketyeg" – mondta Bod.

A bevételi oldalról tehát ezt látjuk, a kiadásokról viszont elég keveset tudhatunk.

Kedden derült ki az is, hogy újabb akkumulátorgyár épülne Debrecenben. Bod szerint ezzel többek között épp az a probléma, hogy rendkívül energiaigényes iparágról van szó. Tavaly felborította a gazdasági egyensúlyt a drágán vásárolt energia, nincs arra garancia, hogy a mostani árcsökkenés folytatódik. Ezekkel a beruházásokkal függőségbe zárják az országot, a gazdasági kockázat pedig nagyon nagy – véli a közgazdász.  

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/ interjú Bod Péter Ákossal
2023. május 9., kedd, 18:34
Műsorvezető: Kárpáti Iván