„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó bejelentette: 400 milliárdból újabb akkugyár épül Debrecenben

9/05/2023 15:35

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

400 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ 9. legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power, és így több mint ezer új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben.

Azt mondta, a kínai cég a BMW kérésére érkezett, hogy magyarországi gyárát ellássa új generációs, hengeres akkumulátorcellákkal. Az állam a 400 milliárd forintos projekthez 14 milliárd forint támogatást ad, így segítve több mint ezer új munkahely létrehozását – közölte.

Szijjártó szerint a „környezetbarát beruházás vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják, ráadásul a cég a technológiai szennyvíz egy részét már a helyszínen újrahasznosítja majd”.

Hozzátette, a kormány újabb jelentős fejlesztéseket finanszíroz majd a városban, például 108 milliárd forintból korszerűsítik a vízi közműrendszert, azaz a vízellátást és a szennyvízelvezetést. „Én azt gondolom, hogy itt a vízért jogosan aggódók is elégedettek lehetnek” – mondta.

A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarországon kevés kérdésben van olyan széles körű konszenzus, mint a környezetvédelem fontosságát illetően. „A kormány egyértelmű célkitűzése, hogy Magyarország a környezetvédelem globális éllovasa legyen. Egyértelműen az a célunk, hogy Magyarország azon országok közé tartozzon, amelyek a legtöbbet teszik a környezet megvédése és a bolygónk megőrzése érdekében” – mondta.

Megemlítette a zöld fordulatot előíró európai döntéseket, és hogy a cél eléréséhez meg kell szüntetni a legsúlyosabban szennyező forrásokat, amihez a károsanyag-kibocsátás 14 százalékáért felelős közúti közlekedés elektromos átállására is szükség van. „Elektromos autók nélkül nem lehet sikerre vinni az európai zöld megállapodást, márpedig elektromos autók nincsenek elektromos akkumulátorok nélkül. Akkor egyszerűen elveszett a környezetvédelem ügye és elveszett az a harc, amelyet a globális klímaváltozás ellen folytatunk” – mondta.

A miniszter szerint mivel 2030-ra tízszeresére bővül a kereslet, a kérdés csak annyi, hogy hol épülnek fel az elektromos akkumulátorgyárak Európában, és kik fognak ezekből profitálni. „Az az ország, amely magához tudja vonzani az elektromos akkumulátorgyárak építését, az hosszú távú garanciát kap arra, hogy a gazdasága növekedni fog” – mondta Szijjártó, aki szerint hatalmas a verseny a szektor beruházásaiért, és az országok mindent megtesznek ezek elnyeréséért. Azt mondta:

Amikor azt mondjuk, hogy mindent megtesznek, ebben bizony benne vannak korrekt eszközök és nem korrekt eszközök is. Nem korrekt eszköz például az emberek félrevezetése, az alaptalan félelemkeltés. Nyilvánvaló, hogy az embereknek saját lakóhelyük biztonsága a legfontosabb. Ez teljesen jogos érzés, azonban ezt kihasználni tisztességtelen módon már nem helyes és nem is tolerálható.”

„Ezért szeretném itt leszögezni, hogy a debreceni embereknek az elektromos akkumulátorgyárak építése miatt semmi félnivalójuk nincsen. Magyarországon ugyanis az európainál jóval szigorúbb környezetvédelmi előírásokat alkalmazunk” – állítja Szijjártó, aki szerint „aki nem vállalja ezeknek a szabályoknak a betartását, az egész egyszerűen nem építhet gyárat Magyarországon”.

Ez nem az első akkugyár lesz Debrecen közelében: a kormány tavaly augusztusban jelentette be, hogy 221 hektáros területen épül a kínai CATL gyára, aminek a kapacitása 100 gigawattóra lenne. Ehhez évi 4150 gigawatt áramra, azaz a paksi atomerőmű éves termelésének bő negyedére lenne szükség. A tervek szerint jövőre már meg is kezdené a próbaüzemet. A beruházás összértéke körülbelül 3000 milliárd forint lehet, amire az állam is ad támogatást, a hírek szerint 320 milliárdot. A nem tisztázott környezeti hatások miatt a helyiek tiltakozásokat közmeghallgatásokon tiltakoztak, tüntettek, népszavazási kezdeményezések is indultak, de ezeket egyelőre elkaszálták.

Frissítés: a cikk eredeti változatában EVE Energyt írtunk, ezt a vállalat kérése alapján javítottuk EVE Powerre, mert ez a Debrecenbe érkező cég helyes megnevezése (az EVE Energy leányvállalata).

(Forrás: 444.hu, kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)