„Klubrádió
A lényeg

Megint elutasították a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárról szóló népszavazási kérdéseket

31/03/2023 18:45

| Szerző: Klubrádió

A februári elutasítás után ismét megtagadta a CATL Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárának ügyéről szóló népszavazási kérdések hitelesítését a helyi választási bizottság pénteken – írta a Debreciner.

A portál beszámolója szerint az ülésen részletesen vizsgálták a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület és Bíró Zoltán magánszemély által benyújtott három plusz egy kérdés tartalmát. A kérdések nemcsak az új akkumulátorgyár elhelyezkedését, de működésének várható környezeti hatásait is érintik.

Az egyesület ezeket a kérdéseket szeretné feltenni a helyieknek:

  • Egyetért-e ön azzal, hogy felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem csak lakott területtől 15 kilométerre létesülhessen Debrecen közigazgatási területén?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy ne épüljön meg a CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) cég és leányvállalatainak gyára Debrecenben?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén ne lehessen veszélyes anyagokat használó akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenységet végző üzemet létesíteni?

Bíró Zoltán magánszemély pedig ezt a kérdést tenné fel:

  • Akarja-e ön, hogy Debrecen közigazgatási területén akkumulátorgyártó üzemet létesítsenek?

Kovács Tibor József, a HVB elnöke hangsúlyozta, minden népszavazási kérdésnek meg kell felelnie az egyértelműség követelményének, továbbá nem járhatnak alaptörvény-módosítással. Felhívta a figyelmet arra, hogy az akkumulátorgyár létesítése építési tevékenységet is magában foglal, az építési tevékenység pedig kormányhivatali hatáskörbe tartozik, így eredményes népszavazás esetén Debrecen közgyűlése nem dönthet az ügyben hatáskörtúllépés nélkül. Kovács szerint a vállalkozás szabadsága is sérülhet egy ilyen kérdés esetén, ráadásul az egyértelműség kritériumát sem látja teljesülni. Valamint szerinte azt sem feltétlenül lehet eldönteni, milyen kihatása van egy ilyen kérdésnek. Mindezek miatt azt javasolta, hogy a kérdés hitelesítését tagadják meg. A bizottság egyhangúlag fogadta el ezt a határozatot is.

Az egyesület kérdéseivel kapcsolatban Kovács Tibor József azt közölte, a „lakott terület” kifejezés nem egyértelmű, mivel különböző jogi szövegekben nem pontosan ugyanazt jelenti. Azt is mondta, a bizottság tagjainak nem egyértelmű, mi tekinthető „veszélyes anyagnak” vagy „felső küszöbértékűnek”. A bizottság egyhangúlag utasította el a kérdés hitelesítését.

A CATL-gyár építésének megtiltásával kapcsolatos kérdésről a hvb elnöke azt állapította meg, hogy a tárgy nem tartozik a helyi önkormányzat hatáskörébe, valamint korlátozná a vállalkozás szabadságát. A bizottság egyhangúlag szavazta meg a kérdést elutasító határozatot.

A veszélyes anyagokkal foglalkozó akkumulátorgyártással kapcsolatos üzem létesítésének tiltásáról szóló kérdésről Kovács Tibor József azt mondta, álláspontja szerint itt sincs döntési jogköre a debreceni közgyűlésnek, valamint kérdéses, mi tekinthető „veszélyes anyagnak”, ezért itt is sérül az egyértelműség követelménye. Azt is kifogásolta, hogy a népszavazás eredményeként olyan döntések születhetnének, amelyek alapjogi korlátozásokat érinthetnek. Újfent a hitelesítés elutasítását javasolta. Ezt a határozatot is egyhangúlag fogadta el a testület.

A határozatok ellen a kérdések benyújtói fellebbezhetnek – összegezte a Debreciner.