„Köszönjük,
A lényeg

Több százan tüntettek a debreceni akkumulátorgyár ellen

28/01/2023 17:03

| Szerző: Klubrádió

Közel ezer helyi lakó tüntetett szombaton Debrecen belvárosában az oda tervezett akkumulátorgyár építése miatt. Reggel 9 órakor Mikepércsről indult el egy tiltakozó menet, ahhoz közel épülne meg ugyanis a hatalmas méretű kínai gyár. A menet dél után ért a debreceni Kossuth térre.

A Mérce élő közvetítésén látható volt, hogy az egyik szervező azt mondta: a demonstrációt helybéli családanyák szervezték, és szerintük ebben az ügyben "nincsenek színek, nincsenek oldalak". Az egyik mikepércsi felszólaló azt mondta: ő egy háromgyermekes anya, és tavaly még boldog tudatlanságban újították fel a házukat, mert nem tudták, milyen károkat okozhat a lakóhelyükön a gyár megépítése. Mint mondta, számos kérdésükre azóta sem kaptak választ a hatóságoktól. A döntéshozók, a befektetők a közmeghallgatáson már megláthatták a tiltakozók kevésbé békés arcát:

"Rossz ötlet volt az emberek háta mögött a kockázatok eltitkolása mellett dönteni a beruházásról."

A civilek akkor lehetnek sikeresek a helyi vagy országos népszavazáson, ha minél több ember szemét tudják felnyitni az ilyen beruházásokról, az akkumulátorgyár-nagyhatalomról szóló elképzelés ugyanis szerintük "öngyilkosság", és "szembemegy a magyarok hosszútávú érdekeivel". A szónok szerint ebben az ügyben nem számít, hogy az ember jobb- vagy baloldali beállítottságú, "összefogásunk ösztönös, önvédelmi reakció".

Egy másik felszólaló azt mondta: "Nem akkumulátorgyárat nem akarunk, hanem tiszta vizet akarunk és tiszta földet akarunk!"

Egy január 9-én tartott közmeghallgatáson kifújolták és percekig nem hagyták megszólalni a kínai akkumulátorgyár képviselőjét Debrecenben. Aztán mint beszámoltunk róla, január 20-án ismét hatalmas indulatokat váltott ki a Debrecen mellé tervezett CATL akkumulátorgyár környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló közmeghallgatás. A fórumon többször hazaárulónak nevezték a főispánt.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a globális piacvezető CATL. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szán.

A beruházással azonban számos problémája van a helyieknek, amelyekre a hatóságok eddig nem tudtak megnyugtató válaszokat adni:

  • Az akkumulátorgyár vízigénye önmagában nagyobb lesz, mint a teljes városé. A környezeti hatástanulmány szerint ez nem probléma, de a civilek szerint a város környékét évek óta egyre nagyobb aszályok sújtják
  • A gyártás során nagyon sok veszélyes és mérgező anyagot használnak, kérdés, hogy ezekből mennyi kerül ki a környezetbe.
  • A gyárnak 9000 dolgozóra lesz szüksége, ennyi álláskereső pedig Debrecenben nincsen, főleg, hogy az épülő BMW-gyárba is most vesznek fel 1500 embert. A tervek szerint a környékről és Romániából is felvennének munkásokat.
  • Sokan tartanak attól is, hogy a kínai CATL nem feltétlen fog minden jogszabályt tökéletesen betartani.

(via Telex)