„Klubrádió
A lényeg

Kifújolták, belefojtották a szót a kínai akkumulátorgyár képviselőjébe Debrecenben

9/01/2023 23:40

| Szerző: Klubrádió

„Nem kérünk belőle! Nem kell! Milyen demokrácia az, ahol nem kérdezik meg a lakosságot egy ekkora horderejű beruházás előtt? Kilopták a legjobb termőföldeket!” – ilyen és hasonló bekiabálások szakították meg perceken keresztül azt a debreceni lakossági fórumot, amelyen a város mellett építkező kínai CATL akkumulátorgyár próbált bemutatkozni. Az esetről szóló videót a Debreciner töltötte fel YouTube-oldalára. Itt önök is megnézhetik:

Hétfőn tartottak közmeghallgatást, amelyen ott volt a Debreciner is. A portál videóján jól látható és hallható, hogy a gyár képviselője megpróbál néhány alapadatot elmagyarázni a cégről, de a hallgatóság egy része perceken keresztül bekiabál, kipfujolja, kitapsolja, és különböző módokon belefojtja a szót. A polgármester egyszer megpróbálja lenyugtatni a kedélyeket, kevés sikerrel.

2022 közepén jelentették be, hogy Debrecenben akkumulátorgyárat épít a kínai CATL, amely a világ legnagyobb akkumulátorgyártó cége. Ez nem kispályás építkezés lenne: a 3 ezer milliárdos, 2025-ös átadással tervezett gyárban több ezer ember dolgozhatna.

A beruházás ellen azonban azonnal tiltakozni kezdtek debreceni civilek és ellenzékiek, érvelésük szerint a gyár ugyanúgy veszélyeztetné a környék ivóvizét, ahogy a gödi Samsung-gyár is a Pest megyei település környékét. Az LMP még helyi népszavazás lehetőségét is belengette, de ebből egyelőre nem lett semmi.

Papp László fideszes polgármester azóta több lakossági fórumon megpróbálta lenyugtatni a kedélyeket. Szerinte az akkumulátorgyár nem jelent veszélyt, és amúgy is rengeteg munkahelyet hozna létre a környéken.

(via telex.hu, kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Vajda János)