„Klubrádió
A lényeg

Óriási lett a magyar külkereskedelmi hiány

9/01/2023 14:16

| Szerző: Klubrádió

1,283 milliárd euró (körülbelül 536 milliárd forint) volt a külkereskedelmi hiány novemberben – közölte a KSH. Ez a harmadik legrosszabb havi adat, ennél csak kétszer volt nagyobb a hiány 1990 óta.

A külkereskedelmi hiányt elsősorban az energiaimport megnövekedett költsége hajthatja, de az adatokból az is látszik, hogy a behozott és kivitt áruk egyenlege már 2021 nyarán negatívba fordult.

2022-ben már nem volt olyan hónap, amikor ne haladta volna meg a behozatal a kivitelt. Az első 11 hónapban felhalmozott 8 milliárd eurós (3156 milliárd forintos) hiány brutális rekordnak számít, erre viszont 1990 óta nem volt példa.

A kivitel értékének növekedése ugyanakkor augusztus óta lassul – akkor még 36,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit –, míg az importé augusztustól októberig szintén lassult, de ezúttal már emelkedett. Ez azt vetíti előre, hogy decemberben tovább romlik majd a külkereskedelmi egyenleg, és 2022 a valaha volt legrosszabb év lesz – összegzi a 444.hu.

Az iparstatisztika vegyes, de most már inkább aggasztó képet mutat: novemberben 0,7 százalékkal csökkent az ipari termelés októberhez képest – ami azért különösen rossz hír, mert már októberben is volt egy 3,6 százalékos visszaesés szeptemberhez képest – teszi hozzá a Telex.

Az éves kitekintés még kedvező, eszerint novemberben a nyers adatok szerint 0,5 százalékkal, a munkanaphatással kiigazított adatok szerint 0,8 százalékkal magasabb volt a magyar ipar teljesítménye, mint egy évvel korábban.

A KSH szerint nőtt a termelés a járműgyártás és a villamos berendezés gyártása területén, ugyanakkor a feldolgozóipari területek többségében csökkent. Így például esett a termelés volumene a számítógép, elektronikai, optikai termék, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában is.