„Köszönjük,
Reggeli gyors

Csillag: Nem cicaharc, szabaduló mutatvány Matolcsy és Varga vitája

22/09/2023 15:57

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormánytagok elkezdték szapulni saját gazdaságpolitikusaikat, így próbálva kiszabadulni az elkövetett gazdaságpolitikai hibák béklyójából, szabadulni Orbán vasmarkából és a másikból csinálni bűnbakot – véli Csillag István.

2023. szeptember 22. Reggeli gyors - részlet 23.09.22. Csillag István
10:41
00:00

Egymással rivalizálva ugyan, de besimerte Matolcsy György és Varga Mihály. Matolcsy a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésének csütörtöki nyitóelőadásán többször is hangsúlyozta a kormányzat és a politikai elit felelősségét a hazai infláció alakulásában. A jegybankelnök úgy fogalmazott: "egy kalandor gazdaságpolitikai inflációs kalandja, egy gazdaságtörténeti tömegbaleset volt ez". Az utána következő pénzügyminiszter kénytelen-kelletlen beismerte, a költségvetési mutatók nem alakulnak úgy idén, ahogyan várták. Így megerősítette, hogy szeptember végéig felülvizsgálják az idei költségvetést, illetve kilátásba helyezett néhány újabb megszorító intézkedést is, mondván: "fenntartjuk a monetáris szigort".

"Az a gazdaságpolitika, amelynek középpontjában nem az emberek jólétének növelése, hanem Orbán hatalmának megtartása és újraválasztása áll, és amely a 2021 közepétől 2022 közepéig tartott, kudarcot vallott" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Csillag István közgazdász. Volt gazdasági és közlekedési miniszter hozzátette, az akkor kiáramlott pénzt egyszerre nyomta az államháztartás, az olcsó hitelekkel, a felvásárolt vállalati kötvényekkel a jegybank, azt eredményezte, hogy a GDP mintegy 10 százalékát meghaladó összeg került a lakossághoz. Ennek eredmányeképp az import, áru hiányában, az infláció pedig világgazdasági okok miatt egyébként is, de a magyar költekezés hatására kiugróan, az uniós átlag háromszorosára nőtt. "Egy argentin tangó kezdőlépéseire emlékeztet, az argentin gazdaság szokott így szétesni" – értékelte Csillag.

Matolcsy és Varga szócsatáját inkább tartja szabaduló mutatványnak, mintsem cicaharcnak. Bár a vállalatokat hűteni kéne, ám közelgő önkormányzati és EP-választások közeledtével a gazdasági állapotok rendezését célzó intézkedések, megszorítások kedvezhetnek az ellenzéknek. Mondhatják ugyanis, hogy "ez a gazdaságpolitika és Orbán Viktor egész vonala kudarcot vallott". A kormány oldaláról így elkezdték szapulni saját gazdaságpolitikusaikat, így próbálva kiszabadulni az elkövetett gazdaságpolitikai hibák béklyójából, szabadulni Orbán vasmarkából és a másikból csinálni bűnbakot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Csillag Istvánnal
2023.09.22., péntek 8:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert