„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri László: Ha Orbán újranézné a Tűz van babám!-at, látná a rendszere kulturális és morális csődjét

22/08/2023 20:12

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Orbán Viktor TikTokon a Tűz van babám! és a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmeket ajánlotta a fiataloknak. Kéri László szerint egy pillanatra eszébe jutott a saját fiatalsága. Sokféle kulturális öröksége van a miniszterelnöknek és szituációfüggő, hogy épp mit tart ebből fontosnak. Jellemző, hogy szeret az aktuális közeghez beszélni, folyton az adott hallgatóságot akarja megnyerni. Úgy tűnik, a fiataloknak most a kritikus, a rendszert mindenestől kiröhögő Orbánt akarta felidézni, végülis ilyen is volt – mondta a politológus a Megbeszéljükben.

2023. augusztus 22. Megbeszéljük / részlet, Kéri László (23.08.22.)
14:46
00:00

Orbán Viktor TikTokon a Tűz van babám! és a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmeket ajánlotta a fiataloknak. Bolgár Györgyöt meghökkentette, hogy 2023-ban a miniszterelnök a csehszlovák újhullám műveit, a '68-as közép- és kelet-európai reformnemzedék legendás alkotásait ajánlja, miközben kulturális ellenfelei pont a '68-asok. Kollégánk a hétfői Megbeszéljükben Radnóti Sándor esztétával beszélgetett Orbán kulturális ajánlásairól, a keddi adásban pedig Kéri László szociológust, politológust kérdezte, aki a Bibó István Szakkolégium egykori vezetőjeként személyes tapasztalatokkal is rendelkezik a fiatal Orbán, illetve a formálódó Fidesz tagjait akkoriban érő kulturális közegről, hatásokról.

A szakkoliban általánosan elterjedt volt a cseh kultúra iróniája iránti vonzalom, de nagy volt ebben a körben a Rejtő-kultusz és a Tanú című film iránti rajongás is – mesélte Kéri, aki úgy emlékszik, hogy mivel "a fiúkat elsősorban a politika és a labdarugás érdekelte", a kulturális életet főleg "a későbbi feleségek" szervezték, akik kötődtek a korabeli progresszív színházhoz, filmhez és zenéhez. Ehhez tapadt még egy abszolút "up-to-date" angolszász befolyás, és a határon túli magyar kultúrát is tudatosan követték.Hihetetlenül összetett kulturális képződmény volt a formálódó Fidesz, nagyon erősen hatottak egymásra amíg együtt éltek a koliban – mondta Kéri.

A politológus szerint azt is fontos megjegyezni, hogy később – mikor Orbán politikus lett – sem csak a kulturális életbe kinevezett talpnyalók, "a Demeterek" vették körbe, a háttérben ott voltak olyan, a kultúra egészen széles horizontját ismerő, egyedi látásmódot képviselő emberek is, mint Szőcs Géza.

Kérit nem lepte meg annyira a cseh filmek ajánlása. Fiataloknak adott tanácsot és egy pillanatra eszébe jutott a saját fiatalsága. Sokféle kulturális öröksége van a miniszterelnöknek, aki összetett személyiség és egész életében habzsolt mindent, ez a terület sem kivétel. A habzsolás viszont azzal is jár, hogy nincs idő emészteni, így ellentétes értékrendű műveket is magáénak tudhat az ember – mondta a politológus. Orbánban tizenéves korától hatvanéves koráig "lerakódott öt-hat kulturális réteg" és szituációfüggő, hogy épp mit tart ebből fontosnak, mit mozgósít – véli Kéri, aki szerint jellemző a miniszterelnökre, hogy szeret az aktuális közeghez beszélni, folyton az adott hallgatóságot akarja megnyerni.

Úgy tűnik, a fiataloknak most a kritikus, a rendszert mindenestől kiröhögő Orbánt akarta felidézni, végülis ilyen is volt – magyarázta Kéri.

Mivel a politológusnak 2010 óta nincs személyes kapcsolata a miniszterelnökkel vagy a fideszes körrel, azt mondja azzal kapcsolatban, hogy manapság milyen kulturális hatások érik Orbánt, csak abból tud következtetni, amit így is lát, hogy "milyen figurákat szabadítanak el hivatalos kultúrateremtő pápákként". Úgy tűnik, ha már megvan a politikai, a gazdasági és a médiahatalom, akkor azt hiszik, jöhet a kulturális is, ami alatt azt érthetik, hogy olyan filmek készülnek, amilyet ők akarnak, olyan könyveket adnak ki, amilyeneket ők akarnak és olyan remekművek születnek, amelyek szerintük remekművek. Ez viszont már az, amikor egy rezsim a saját paródiájává válik – mondta Kéri. "Örülnék, ha Orbán újranézné a Tűz van babám!-at, mert akkor látná a saját rendszerének a kulturális és morális csődjét" – tette hozzá.

Kéri több mozaikdarabot is említett még, milyen művek, mely alkotók, illetve a fideszes közegen belül kik voltak meghatározóak a miniszterelnök számára és arról is mesélt, miért rajongott Orbán a Volt egyszer egy vadnyugat c. filmért. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Címlapi kép: Kéri László, 2012-ben. Wikipédia/Eifert János felvétele

Megbeszéljük.../interjú Kéri Lászlóval
2023. augusztus 22., kedd, 16:24
Műsorvezető: Bolgár György