„Klubrádió
Reggeli gyors

Radnóti: A magyar kultúra tradíciója az ellenzékiség

18/11/2022 11:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ahogy négy egymást követő választáson sem voltak annyian, akik az Orbán-kormány leváltását el tudták volna érni, úgy a magyar kulturállis életben sincsenek annyian, akik a kultúrát kormánybaráttá tudnák alakítani – véli Radnóti Sándor. A filozófus, esztéta Demeter Szilárd munkásságát értékelte.

2022. november 18. Reggeli gyors - részlet 22.11.18. Radnóti Sándor
09:30
00:00

Megnyirbálták Demeter Szilárd hatáskörét. Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója elbukta miniszteri biztosi posztjait, és kevesebb pénzt kap a kultúra fejlesztésére.

Demeter számos – köztük több, a közvélemény számára vitatható – vállalást tett 17 milliárd forintból "irodalmi erőközponttá" akarta alakítani a PIM-et, és a nemzeti könyvtárat is megkapta, továbbá ő felel "a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért" is, erre 23 milliárdos programot álmodott meg, de gyakorlatilag minimális eredményt nem csak tud felmutatni. Tervei közt szerepelt az is, hogy létrehozza az Élet és Irodalom ellenlapját, ami ugyancsak befulladt.

Ezek után adja magát a kérdés, hogy a kormány büntetésként szűkítette Demeter mozgásterét, vagy valami más áll a háttérben. "Nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy ez most Demeter sikertelen vállalásaira adott reakció, vagy a mindent átható válság következménye" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Radnóti Sándor filozófus, esztéta, egyetemi tanár. Szerinte az is elképzelhető, hogy a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt a kormány úgy ítélte meg, "a kultúra a legkönnyebben feláldozható dolgok közé tartozik".

Hozzátette Demeter személye ettől függetlenül kettős. Vagánynak mutatkozó, különös stílusú ember, aki ugyanakkor elfogadhatatlan és tűrhetetlen kijelentéseket tett (kijelentette például, hogy szerinte nincs szükség ennyi független színházra). Emmellett a kormány felé elkötelezett irányvonalat sulykolta. Másfelől a szakember elismeri, hogy különösebben nem is rontott Demeter tevékenységével a magyar kultúra helyzetén. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak béreit rendezte, viszonylagos szabadságot biztosított számukra. Létrehozta Térey-díjat, amely segítséget jelent a középgenerációs íróknak. Radnóti megjegyzi, hogy minden tiszteletet megad azoknak, akik képesek voltak visszautasítani az elismerést.

Összességében úgy látja Radnóti, hogy elődjeihez hasonlóan azért bukott meg Demeter is, mert nem tudja átállítani a magyar irodalmi kultúrát. A szakember úgy véli, a harmadik Orbán-kormány idején mutatkozott látványos törekvés arra, hogy a "megszállják a kultúrát", de ez nem igazán sikerült. "Erős tradíciója a magyar kultúrának a szabadságvágy, erős az ellenzékisége, és ezt nem adja fel" – foglalta össze. Hozzátette, szerinte ahogy a magyar választók közt sincs annyi szavazó, aki az Orbán-kormány leváltását el tudná érni, úgy a magyar kulturállis életben sincsenek annyian a kormány iránt elkötelezett meghatározó személyiségek, akik a kultúrát kormánybaráttá tudnák alakítani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Radnóti Sándor
2022.11.18., péntek 8:49
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert