„Klubrádió
A lényeg

Demeter Szilárd: Túl sok a független színház

8/10/2022 09:00

| Szerző: Klubrádió

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint "túl sok a kőszínház, a független színház, filharmonikus zenekar". Szerinte nézetével eddig egyedül házalt, de most majd az élet kényszeríti rá a döntéshozókat, hogy meghozzanak nehéz döntéseket. Szerinte ki fognak kopni azok az "öncélú mutatványok, amelyeket irodalomnak neveznek".

"Fenntarthatatlan és túlburjánzó kulturális intézményrendszerünk van, amit mindenféleképpen racionalizálni kell" – mondta Híradó.hu-nak adott interjúban Demeter Szilárd. Az is kiderült, hogy az általa vezetett Petőfi Irodalmi Múzeumnak nem kell majd bezárnia.

A Telex összefoglalójában felidézi korábbi, nagy visszhangot kiváltó kijelentését, miszerint túl sok komolyzenei intézmény van az ország méretéhez képest. Demeter Szilárd most a kőszínházakról beszélt. Szerinte fenntarthatatlan és túlburjánzó kulturális intézményrendszerünk van, amit mindenféleképpen racionalizálni kell. "Meg kell nézni, mire érdemes közpénzt áldozni, és mi az, ami működjön piaci alapon" – tette hozzá. Demeter véleménye szerint nem kell minden településen kulturális intézményhálózatot kell fenntartani.

"Túl sok a kőszínház, a független színház, filharmonikus zenekar" - szerinte ezen nézetével eddig egyedül házalt, de most majd az élet kényszeríti rá a döntéshozókat, hogy meghozzanak nehéz döntéseket.

"Ki fognak kopni azok az öncélú mutatványok, amelyeket irodalomnak szoktunk nevezni, és amelyeken miatt egymás vállát veregetve ismerjük el egymás nagyságát" – mondta Demeter Szilárd, aki szerint a mostani válságban lehetőségek is vannak. Ennek kapcsán azt is elmondta, hogy bízik benne, hogy "életszagúbbá" válik majd az irodalom.

Az elszálló rezsi,-és anyagárak miatt sokszor kell nekik is újra tervezni. "Csökkentjük azokat a tartalmakat, amikről le lehet mondani, de arra vigyázunk, hogy az alapeszme ne sérüljön" – mondta Demeter. A következő évi terveik és a fiatal generáció történelmi személyekhez való visszacsábítása mellett előkerült az is, hogy"orosz–ukrán háború és a szankciók miatt elszabadult rezsiárak okán" nem kell-e esetleg a Petőfi Irodalmi Múzeumnak is bezárni. Demeter Szilárd azt mondta, hogy akkor lesznek nyitva, amikor van valós érdeklődés.