„Köszönjük
A lényeg

Demeter Szilárd szerint a sajátjai leleplező videót készítenek róla

4/10/2022 14:04

Egy cikkben magyarázkodik már jó előre Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, mert tudomása szerint „jobboldali kultúrharcosok” „leleplező” videóriportot készítenek róla.

 
Bródy, Demeter, Szörényi
 
Bródy János, Demeter Szilárd, Szörényi Levente
Facebook
 

 

Az írást, a kormányhűvé változtatott Indexen jelentette meg,  a következő figyelemfelhívó címekkel:

  • „Demeter Szilárd: Vége a forrásbőségnek... A lökdösődés fokozódik. Lesz itt még cicaharc”
  • „Demeter Szilárd: Arról, hogy mi a nemzeti”

Demeter, aki szerint amúgy túl sok a kulturális intézmény Magyarországon, a mostani cikkében arra utal, hogy azért kezdik ki, mert "biztosítok lehetőségeket a libernyákoknak". Szerinte neki az a dolga, hogy a teljes kulturális palettának biztosítson lehetőséget. 

"Létezik egy téves nemzetfogalom, melynek értelmében a nemzet: mi igen, ti igen – ők nem"(...) Tetszik, nem tetszik, ők is a mieink. Nekem például személy szerint nem tetszik, de jobboldaliként védem a nemzethez tartozás jogát.”

"A magyar kultúra egészét tekintve a következő száz év időtávján teljesen érdektelen, hogy ki a barát, ki az ellenfél/ellenség, az is, hogy a mai korcsmában ki hogyan szavaz. Az a lényeg, hogy ki mit tesz le az asztalra".

"Iránytűként – állami intézmény vezetőjeként, közpénzből működő közalapítvány kuratóriumi elnökeként – a döntéseimet, döntéseinket csak és kizárólag az Alaptörvényben rögzített értékkészlet alapozhatja meg. Ami azon kívül esik, arra jogszerűen nem ítélhetünk meg közpénzt – ami azon belül jön létre, az támogatandó.”

„Elvi hozzáállástól ellépve az is nyilvánvaló, hogy mindenkinek nem jut elegendő. Ezért szoktam mondani, hogy ami itt folyik, az nem kultúrharc, hanem lökdösődés, aminek az a tétje, hogy kinek mekkora szelet jut a véges tortából. Pláne, hogy válságos időket élünk, vége a forrásbőségnek. Ilyenkor a lökdösődés fokozódik. Lesz itt még cicaharc” - idézi a 444 Demeter írását.