„Klubrádió
Ötös – Beregi Péterrel

Kultúrharc egykor és ma – Bereczky Loránd az Ötösben

6/08/2023 07:50

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Két hónapon keresztül Beregi Péter, színművész helyettesíti az októberben visszatérő Gálvölgyi Jánost az Ötösben. Műsorfolyamának lényege, hogy elsősorban korosztályának kiemelkedő tagjaival beszélget majd. Az augusztus 4-i első adásban Bereczky Loránd, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria korábbi főigazgatója volt a vendége, aki szerint a kultúrharcnak csak akkor van értelme ha a színvonal verseng a színvonallal.

2023. augusztus 04. Ötös - Beregi Péterrel (2023. augusztus 04., péntek 10:05)
90:39
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
Beregi Péter, színművész helyettesíti októberig Gálvölgyi Jánost a pénteki Ötösben. Műsorfolyamának lényege, hogy elsősorban korosztályának kiemelkedő tagjaival beszélget majd.

Első adásában vendége Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria korábbi főigazgatója volt. Beszélgettek általánosságban művészetről és kultúrpolitikáról is. De a művészettörténész életútját is elmesélte.

 
Bereczky Loránd
 
Fotó: Mátyus László
 

Megtudhattuk, hogy Békésen született egy különleges család tagjaként. Ugyan földművesek voltak, de saját birtokuk volt, így nem számítottak szegényeknek. Az apja mégsem szertett volna földesúr lenni. Először jogi diplomát szerzett, majd a háború után, már családosan – két gyerekkel –, úgy döntött, hogy inkább továbbképzi magát, és orvos lett. Bereczky Loránd édesapja volt az első diplomás ember a családban, ráadásul mindjárt kétszeres.

Ez a szemlélet, a tanulás fontossága, az értelmiségi életmód így Bereczky Loránd számára is egyértelmű választás volt. Abban biztos volt, hogy a humán tárgyak érdeklik, így rögtön a bölcsészkarra jelentkezett, végül művészettörténet szakon végezte el az egyetemet.

Hamar megtanulta, hogy a képzőművészet mély tartalmakat, akár aktuálpolitikát is magában rejthet. Az alkotó pedig át akarja adni ezt a legkisebb művelődési házban és a nemzetközi színtereken is.

Bereczky 1942 óta Budapesten él, de gyerekkorában sokszor látogatta a nagyszüleit Békésen. Így sokáig nagyon erősen kötődött ahhoz a régi közeghez, amelybe beleszületett. Főleg, hogy a tanítási szünetekben utazott oda, így a település a lelkében összeforrt a szabadság érzésével.

 
Békés város látképe, grafika
 
Forrás: A Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum Facebook-oldala
 

Amikor 1982-ben kinevezték a Magyar Nemzeti Galéria élére, egy széthúzó csapatot örökölt. Az volt az első dolga, hogy megígérte mindenkinek, hogy akinek fontos a Galéria, és dolgozni akar, azt ő maga védi meg a „külső támadástól”. Ennek a vezetői hozzáállásnak meg lett a pozitív eredménye, egy igazi kollektíva alakult ki. Hamarosan olyannyira összetartottak, és kedvelték Bereczky Lorándot, hogy mikor nyugdíjazták, alapítottak egy díjat, melyet az egykori főigazgatóról neveztek el.

Bereczky Loránd számára mind a művészet, mind az annak teret biztosító Nemzeti Galéria egyformán fontos volt. Utóbbit úgy kezelte, mint egy élő organizmust. Majd érintőlegesen összehasonlította a rendszerváltás előtti művészeti életet a mostanival. Kiemelte, hogy a kultúrharcnak csak akkor van értelme, ha színvonal verseng a színvonallal.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg, Bereczky Loránddal a 6. percben kezdődik a beszélgetés.

Ötös – Beregi Péterrel
2023.08.04. péntek, 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes