„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bolgár György kollégánkat szíven ütötte, hogy közös kedvencei vannak Orbán Viktorral

21/08/2023 22:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Kollégánkat, Bolgár Györgyöt "szíven ütötte", hogy Orbán Viktor miniszterelnök Jiri Menzelt, Milos Formant ajánlja, Milan Kunderát méltatja, vagyis közös kedvenceik vannak a film és az irodalom terén. Ezzel együtt ez némi reményt is ébresztett benne, hogy ha a miniszterelnök az ő műveiket értékeli, akkor az talán a humánum felé viszi a diktatúra helyett, de Radnóti Sándor esztéta, filozófus szerint nincs ilyen összefüggés, lehet valaki nagyon jó ízléssel is gazfickó.

2023. augusztus 21. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Radnóti Sándor - 2023.08.21.
13:15
00:00

Orbán Viktort fiatalok kérdezték egy nemrég megjelent közösségi médiás videójában, hogy milyen filmeket ajánlana nekik. A magyar miniszterelnök Milos Forman 1967-es alkotását, a Tűz van, babám című filmet, illetve Jiri Menzel művét, az 1966-os Szigorúan ellenőrzött vonatokat javasolta. Ezek a csehszlovák újhullám filmjei, a '68-as közép- és kelet-európai reformnemzedék legendás filmjei, miközben Orbán kulturális ellenfelei pont a '68-asok.

Műsorvezetőnk, Bolgár György úgy fogalmazott: ez nem is politikai játszma, nem tudja, kit szólít meg ezzel Orbán, de őt igen, mert a szívéből beszél (noha nem hiszi, hogy bármi másban egyet tudnának érteni). Radnóti Sándor filozófus, esztéta, egyetemi tanár, aki mostanában ízléselmélettel, ízlésfilozófiával foglalkozik, azt mondta: ahogy az ember fejlődik, a véleményének, gondolkodásának különböző elemei nem ugyanoda vezetnek, nem ugyanott tartanak. Orbán Viktor erős liberális indítás után jutott odáig, hogy észrevegye a politikai palettán a megüresedő helyet, amely történetesen a konzervatív oldalon volt. Minden kevésbé állt távol tőle, de elfoglalta azt, és utána túl is lépett rajta, ma már nem konzervatív, hanem szélsőjobboldali, amit tesz és gondol. Ezzel együtt megmaradhattak fiatalkorából szép emlékek.

„De ez még csak nem is az ő fiatalkora, már bocsánat, hanem az én fiatalkorom, meg az öné! Orbán Viktor akkor óvodás volt” – vetette közbe műsorvezetőnk, hiszen a miniszterelnök 1963-ban született. A filozófus szerint ezek a filmek hosszú hatásúak voltak, mert tükröt tartottak a szocialista országoknak, azzal lelkesítették az embereket, hogy nem patetikusan mutatták be a kínjainkat, hanem hihetetlen erővel kinevettették őket. Szerinte ezekből az alkotásokból egészen a rendszerváltásig ráismertünk a világunkra, és ilyen élményt Orbánról is feltételezhetünk „becsületes fiatalkorából”.

 
Radnóti Sándor
Fotó: Klubrádió
 

„Megütött ez a dolog, ha tetszik, szíven ütött, hogy meri a legkedvesebb filmjeimet ő is ajánlani” – fogalmazott ironizálva műsorvezetőnk, hozzátéve: ez egy kis naiv reményt is adott neki, hogy ha Orbán Viktornak Milos Forman, Jiri Menzel, Milan Kundera tetszik, akkor talán még működik benne valami, ami a humánum, a kritikai szellem, a humor, és nem pedig a diktatúra felé viszi. Radnóti Sándor szerint azonban ezzel kollégánk nagyon felértékeli a művészetet, noha ő egész életében azzal foglalkozott. Ilyen összefüggés nincs, lehet valakinek remek ízlése és közben gazfickó – tette hozzá.

Bolgár György felhozta azt is, hogy Orbán Viktor szintén a közösségi médiában búcsúzott el a kicsit több mint hónappal ezelőtt elhunyt Milan Kundera cseh írótól, aki, ha úgy tetszik, hasonlóan a '68-as nemzedékhez tartozik. Méghozzá ezekkel a szavakkal: „elment egy őrző. A közép-európai szellem őrzője”. Radnóti Sándor jelezte: egy hasonló mondandójú, jelentős magyar íróról, Esterházy Péterről viszont egy szót se szólt. Orbán egy elhíresült kötcsei beszédében Esterházyra is utalva azt mondta, vannak írók, akik lehet, hogy íróként nem, de „politikailag elbuktak”. Kundera Párizsban élt, az ő esetében ezt könnyen át lehetett hidalni.

Arra a kérdésre, hogy milyen ízlése van az Orbán-rendszernek, az esztéta egyszerűen azt mondta: „rossz”. Bővebben: magamutogató, a hatalmat, a gazdagságot fitogtató, kivagyiskodó, azt demonstráló, hogy a NER-lovagok mindent megengedhetnek maguknak, és ez megmutatkozik az életben éppúgy, mint a műalkotásokban. A korrupciót az orbáni nyelvezetben új gazdasági elit kialakításának nevezik, és az történelmi tapasztalat, hogy emellett az ízlés kialakulásához nagyon hosszú idő kell. Az aranyszarvast említette példaként, amely szavai szerint „most rontotta el” a Posta-palota környékét. Ezt viszont nem hozza közvetlen összefüggésbe Orbán személyes ízlésével, amit nem ismer, legfeljebb a fentiekhez hasonló felvillanásokat láthatunk belőle.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023. augusztus 21., hétfő 16:20
Műsorvezető: Bolgár György