„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Házi kedvenc – Bolgár György a Hangosfilmben

11/06/2023 08:33

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A túlélési gyakorlatunk apropóján indított, Házi kedvenc című sorozatunkban a Klubrádió munkatársai mesélnek a szívüknek kedves filmekről. A kéthetente adásba kerülő széria záró epizódjának jelmondata lehetne – kicsit átalakítva az ismert média szabályt –, hogy a film szent, a vélemény szabad. Vendégünk ugyanis Bolgár György volt.

2023. június 10. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. június 10., szombat 13:30)
28:21
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A Megbeszéljük című műsorunk házigazdája először filmes vágyairól vallott. Írói munkássága a verstől a novellán és regényen keresztül a színdarabokig vezet. Forgatókönyvet azonban nem írt. Nem érezte természetesnek, talán tartott is tőle, hogy nem lenne elég jó, mondta el Bolgár György. Hozzátette, ő valójában filmrendező akart lenni. Abban az időben ismerkedett meg a mozi világával, amikor olyan kiemelkedő rendezők mutattak új irányt a műfajban, vagy éppen folytatták a hagyományt a saját szemszögükből, mint Fellini, Antonioni, Jancsó, vagy a cseh újhullám képviselői, mint Menzel vagy Forman.

Csak egyszer jelentkezett Bolgár György a Színművészeti Főiskolára, de az elutasítás után (amelynek esélyét növelte az akkori hatalmas túljelentkezés, illetve a tény, hogy akkor már rendelkezett egy közgazdasági diplomával), nem próbálkozott többet. Ahogy olyan módon sem igyekezett elhelyezkedni a szakmában, tette hozzá, ahogy javasolták a felvételin, hogy dolgozza be magát a Filmgyárba.

Ekkor kezdett a Magyar Rádióban dolgozni, és azt tervezte, munka mellett ír forgatókönyvet, hogy így jusson el a rendezői székig. Ő sem tudja, pontosan miért, hangsúlyozta, de vagy ideje, vagy kedve nem volt már hozzá, és a filmszeretete a továbbiakban a mozi látogatásban teljesedett ki.

Bolgár György újságíró, író, a Klubrádió riportere Forrás: Klubrádió
 

Ahogy a műsorban elmondta Bolgár György, már akkor is mindenben az újat kereste, ahogy most a munkája is erről szól; mindenről időben tájékozódni, ezáltal képben lenni a világ dolgaival politikától művészetig. Hogy a 60-as években erősen szűrve érkeztek a filmek hazánkba, megfosztva az embereket az aktuális és fontos művektől, kollégánkat arra sarkallta, hogy megpróbált minden filmet – ha külföldön járt – bepótolni.

Bolgár György kérdésünkre elmondta, amint elkezdtek a mozik mindenféle filmmel megtelni, az érdeklődése egyenes arányban csökkent. Persze továbbra sem mondott le a minőségi alkotásokról. Még ha a megtekintés módja változott is mára. A mozizás körülményeire; a körülötte ülő emberek sokaságára, az extra széles vászonra, a pattogatott kukoricára korábban sem volt szüksége műsorvezető társunknak, hogy a filmélményt befogadja. Így az újdonságok, vagy éppen klasszikusok megtekintését megkönnyítő streaming szolgáltatások, amelyek az otthoni mozizást teszik már lehetővé, tökéletesen megfelelnek neki. Hiszen a számára fontos filmesek, mint például Woody Allen egy-egy új alkotását, a kortárs alkotók munkáit, illetve az egyre több igényes sorozatot így is eléri. Az egyetlen nehézséget csupán a választás jelenti, mert – ahogy ő fogalmazott – ma nincsenek Fellinik, sem Bergmanok, de tény, hogy sokkal többen vannak azok a filmesek, akiket legalábbis megéri nem kihagyni.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023.06.10., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes