„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Házi kedvenc – Lay Viki a Hangosfilmben

28/05/2023 14:02

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A túlélési gyakorlatunk apropóján indított, Házi kedvenc című sorozatunkban a Klubrádió munkatársai mesélnek a szívüknek kedves filmekről. A kéthetente adásba kerülő széria vendége legutóbb Lay Viktória volt.

2023. május 27. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. május 27., szombat 13:30)
26:40
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A Zöldklub műsorvezetője természetesen környezetvédelmi témájú filmeket is megemlített, de elmondta, mivel ezzel foglalkozik szinte folyamatosan, ha filmművészetről van szó, nagyobb eséllyel választ könnyedebb alkotásokat.

A beszélgetést ugyanakkor egy olyan családi filmmel kezdtük, melynek középpontjában az állatvédelem van. Viki elmondta, gyerekkorában sok állatos mesét, filmet nézett, ezért is alakult ki benne mély érzékenység az állatok iránt, tette hozzá.

A Szabadítsátok ki Willy-t című klasszikus forgatási körülményeiről sokat mesélt a műsorban. Willy-t, eredeti nevén Keikót még kiskorában fogták be, a film után több szervezet fogott össze, hogy visszaszoktassák a természetbe, de nem igazán találta a helyét a többi kardszárnyú delfin között, továbbra is mindig az emberek társaságát kereste a parthoz közel, még megérinteni is hagyta magát, mondta el Lay Viktória.

Az interjúból az is kiderült, hogy 1940 óta van szabályozás arra, hogy a forgatások alatt ügyelni kell a „foglalkoztatott” állatok épségére, és azóta írják ki a filmek végén, hogy nem sérült meg állat a felvételek során. Amennyiben így volt. Egy ezzel foglalkozó szakember kezdte ellenőrizni, hogy valóban betartják-e a szabályokat. A szankcionálás bevezetéséhez egy forgatási baleset vezetett el, hangsúlyozta Viki. Az 1939-es Jesse James című filmben ugyanis egy kaszkadőr jelenetnél két ló pusztult el.

Ha sci-fi és fantasy közül kell választania, akkor a Zöldklub műsorvezetője inkább az utóbbira voksol. Rajong A gyűrűk uráért. Habár ő fordított sorrendben ismerkedett meg a művekkel. Előbb látta a filmeket, és csak utána olvasta el a könyvfolyamot. Elmondta, hogy a tudományos-fantasztikus műfajból is vannak kedvencei. Például a Szárnyas fejvadász mindkét részét szereti, és mivel az elsőt már jó ideje meg akarta nézni, amikor mozikba került a folytatás, pár óra különbséggel nézte meg őket. Ez technikai értelemben nem tett jót az eredeti, 1982-es alkotás megítélésének, emelte ki, mert sajnos csak a kezdetleges vizuális megoldásokra tudott fókuszálni.

Lay Viki elmondta a műsorban, hogy szinte minden műfajból talál olyat, amit szívesen megnéz, de a horrort ki nem állhatja.

Munkatársunk kitért olyan művészfilmekre is, mint a Homár, vagy A szomorúság háromszöge, amelyek szintén az általa szeretett filmek közé tartoznak. Ahogy arról is beszélt, hogy rendező alapján is szokott választani néznivalót. David Fincher, Tim Burton és Wes Anderson munkáit például nagyon szereti.

A sorozat hamarosan folytatódik, és egy újabb kolléga gyűjti össze a kedvenceit, vagy éppen bizonyítja be, hogy még a filmek terén is azokat a témákat keresi, illetve kedveli, amelyekkel az általa vezetett műsorban foglalkozik.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. május 27. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes