„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Házi kedvenc – Hardy Mihály a Hangosfilmben

19/03/2023 06:45

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A 16-án indult túlélési gyakorlatunk apropóján új sorozat kezdődött a Hangosfilmben, amelyben a rádió munkatársaié a szó. Mozi élményekről, filmnézési szokásaikról és persze kedvenc alkotásaikról beszélnek.

2023. március 18. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. március 18., szombat 13:30)
28:07
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A kéthetente hallható sorozatban olyan kollégák mondják el, hogy melyek a számukra kedves filmek, akiknek a saját műsoraikban, vagy saját munkakörükben nem igazán adódik lehetőségük a mozgóképes művészeti ággal foglalkozni, esetleges a rajongásaiknak is hangot adni. Most azonban sort kerítünk rá.

Hogy milyen sorrendben ülnek be a Hangosfilm műsorvezetője mellé a stúdióba kollégái, teljesen random módon alakul.

Az első beszélgetőpartner Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztője volt, aki jobbára repüléssel kapcsolatos alkotásokat minősített. A beszélgetésből kiderült, hogy 6 hónaposan repült először, de egészen kisgyerek korától vannak repülőgépes emlékei. Elmondta, amikor el kellett jönnie annak idején Ferihegyről, eltört benne valami, de a repülés iránti szenvedélye nem csökkent.

Top Gun
 
Keresse meg az öt apró különbséget a két képen!
 

 

Éppen ezért sokkal fogékonyabb, az ilyen témájú filmekre, és persze szigorúbb is velük. Habár az eredeti Top Gun igazi családi kedvenc náluk, a folytatás, amely tavaly került a mozikba nagyon nem szerette Hardy Mihály. Filmes és technikai hibáktól hemzseg szerinte, és ebben nagyon hasonlít a Pearl Harbor című alkotásra, tette hozzá, amely nem tudta eldönteni, hogy háborús film legyen vagy melodráma, így végül csak egy kliségyűjtemény lett.

Ugyanakkor bármennyire is kritikus a témához kapcsolódó filmekkel, bőven vannak alkotások, amelyeket szeret, és évről évre újranéz. Nagy kedvence a Végső visszaszámlálás című 1980-ban készült sci-fi. De szintén a favoritok között van a Tora! Tora! Tora! című alkotás is.

Hardy Mihály elmondta, az általa kedvelt, repüléssel foglalkozó filmek többsége egyben háborús dráma is, de van azért közöttük olyan is, amelyik a polgári repüléssel foglalkozik, és nagyon realisztikusan mutatja be a dolog bürokratikus oldalát, ilyen például a Sully.

Némi gondolkodás után a Klubrádió főszerkesztője – elvetve a romantikus filmeket, amelyeket a mesterségesen generált érzelmek miatt nem kedvel – mondott példát olyan alkotásra is, amelynek semmi köze a repüléshez. Egy gyerekkori élményét elevenítette fel, egy Csajkovszkij életét bemutató film volt rá nagy hatással, mondta el.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. március 18. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes