„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

80 éves a Casablanca

27/11/2022 08:04

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában az idén 80 éve bemutatott Casablancára emlékeztünk; valamint folytattuk sorozatunkat azokról az alkotásokról, amelyek középpontjában a környezetvédelem áll. 

2022. november 26. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. november 26., szombat 13:30)
28:07
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A forgatókönyvírók sem tudták mi lesz a vége a történetnek. Ingrid Bergman megkérdezte, hogy melyik férfit választja a film végén? Az Epstein-fivérek azt válaszolták neki: „Mihelyt rájövünk, értesítjük.” A legenda a forgatás közben alakuló cselekménnyel összeforrt a Casabalancával. A nagyszabású romantikus drámát 1942. november 26-án, vagyis éppen 80 éve mutatták be, és akkor talán nem is sejtették, hogy a mai szemmel sokaknak túl érzelgős film ekkora klasszikus lesz. Hogy mi a titka, már sokan próbálták megfejteni. Molnár Kata Orsolya filmkritikussal mi is tettünk egy kísérletet, legalábbis megidéztük a filmet a hozzá kapcsolódó érdekességekkel.

A kritikus elmondta, a film különlegessége, hogy ennyi idő után is még mindig működik a tökéletes cselekményvezetésével, a hangulatos képeivel, az idézhető mondataival és a szükség szülte találékony látvány megoldásaival. Hozzátette, aki nem kedveli a melodráma műfaját, az talán fanyalog, de ez sem a film korának szól. Molnár Kata Orsolya kiemelte, az alkotás legnagyobb erénye, hogy a háború kellős közepén azért is készítették el, hogy lelket öntsön az akkor már fáradt közönségbe, és mégsem lett belőle propagandafilm.

A mű óriási sikere természetesen folytatásért kiáltott. Már néhány héttel a premier után felvetődött a gondolat, hogy szőjék tovább Rick történetét. A második részt végül nem forgatták le. 1974-ben François Truffaut ajánlatot kapott arra, hogy készítse el a Casablanca remake-jét, de a világhírű francia filmrendező visszautasította a felkérést.

Talán kevesen tudják, de Rick Blaine szerepét eredetileg Ronald Reagannek szánták.

Paár Ádám történész-politológussal az előző hetekben zöldfilmeket, sorozatokat vizsgáltunk. Olyan alkotásokat, melyek a természetvédelem témája köré szerveződtek, vagy kifejezetten figyelemfelhívó céllal készültek. Előkerültek a válogatásban családi filmek, drámák, romantikus történetek, és persze animációs alkotások is. Legutóbb Fekete István műveinek filmes adaptációiról beszélgettünk. Most a környezetvédelmi témájú művek mustráját egy kicsit speciálisabb alkotásokkal folytattuk. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával ebben az adásban olyan filmekről ejtettünk szót elsősorban, amelyekben az alkotók a fikciót, a sci-fit hívták segítségül, hogy egy valós problémát bemutassanak. Az interjúban H. G. Wells klasszikusának, a Dr. Moreau szigete című regényének különböző adaptációit vizsgáltuk, majd az ember természetbe való beavatkozásának témáját folytatva Paár Ádám kielemezte a Jurassic Parkot is, amely szintén egy regényen, Michael Crichton művén alapul.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. november 26. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes