„Klubrádió
Kovátsműhely

Játszd újra, Ingrid!

21/05/2021 05:49

| Szerző: Klubrádió

Vasárnap 5-kor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: László Attila és Fábri Péter Ingrid Bergman című dalának elhangzását követően a műsorvezető, Kováts Kriszta először Báron György filmesztétát kérdezte a színésznőről, majd Topolánszky Tamás Yvan filmrendezővel beszélgetett a Casablancáról, annak forgatásáról és rendezőjéről, Kertész Mihályról.

2021. május 16. Kovátsműhely (2021. május 16., vasárnap 17:00)
52:37
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
A Kováts Kriszta Zenemozi című albumán szereplő dalt követően a stúdióban a műsorvezető első vendége Báron György volt: ő elmondta, hogy Ingrid Bergman ragyogó megjelenésű és képességű színésznő volt, Hollywood mégsem formálta át a jellemét. Civil szakmát folytató első férjével még Svédországban házasodott, de valódi hosszú kapcsolatai ritkán voltak. A második világháború után például vad és nagy, de rövid szerelembe esett Robert Capával, a világhírű fotóssal, majd később a legendás olasz filmrendező, Roberto Rossellini lett a férje és gyerekei apja. Az utóbbi annyira európai volt, hogy Hollywood szinte „féltékeny” volt rá. A házasság állítólag ráadásul szakmai szempontból sem tett jót egyiküknek sem.

Ingrid Bergman találkozott és forgatott névrokonával, Ingmar Bergmannal is, akivel kölcsönösen keresték már a lehetőséget a közös alkotásra. Érdekesség, hogy a filmben Ingmar Bergman felesége és múzsája, Liv Ullmann játszotta Ingrid Bergman lányát. Ingrid Bergman időskorára sem veszített tartásából és tehetségéből, mellékszerepeket is ugyanolyan szívesen játszott, és azt sem bánta, mikor az egyik ilyen rövid szerepéért kapott idősebb korában Oscar-díjat. Mivel a pályáját nagyon fiatalon kezdte és Svédországban immár 19 évesen sztár volt, sok mindent eljátszott. Szép és csúnya is tudott lenni a vásznon – mondta Báron.

Az ismert filmesztétával folytatott beszélgetést követően a műsor közepén elhangzott a Casablanca híres betétdala, majd pedig Kováts Kriszta Topolánszky Tamás Yvan filmrendezőt kérdezte magáról a világhírű filmről, a rendezőjéről, Michael Curtizről, azaz a magyar születésű Kertész Mihályról, valamint arról a filmről is, amelyet Topolánszky készítet Curtizről és a Casablanca forgatásáról. A tévéfilm jogait a világon számos forgalmazó, sőt légitársaság is megvásárolta.

A fiatal rendező, Topolánszky elmondta, hogy habár neki személy szerint nem az Ingrid Bergman-féle színésznők jelentik a zsánerét, mindig is megfogták a svéd sztár alakításai, kvalitásai. A Casablancáról pedig elmondta, hogy noha ő maga viszonylag későn, mindössze huszonhárom évesen látta először, annyira legendás filmről van szó, hogy ő már jóval korábban rengeteget olvasott róla, sőt mielőtt megnézte volna, először elolvasta a forgatókönyvét. Elmondása szerint Michael Curtiz nagyon nehéz jellemű ember volt, ráadásul épp a forgatás idején, a második világháború következményeként találkozott újra születése óta nem látott lányával, ami tovább bonyolította az életét. Ráadásul a Casablancát nem egy előre végigírt forgatókönyv alapján forgatták, hanem a forgatása közben folyamatosan változtattak rajta, így a színészek egy adott jelenetben jószerével nem is feltétlenül mindig tudták, hogy a játékukkal mit is kellene kifejezniük. Ingrid Bergman mindazonáltal az ilyen akadály ellenére is szilárd tudott maradni.

A műsorban még számos más érdekesség is elhangzott a svéd színésznőről. Ha érdekli Ingrid Bergman élete, pályafutása és korának részletei, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg mindkét beszélgetést!

Kovátsműhely
2021. május 16. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta