„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Listával gettósított filmek

9/06/2023 14:06

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában választ kerestünk arra, hogy vajon tényleg irányt mutatnak-e a nézőnek A 100 legjobb; A 250, amit nem hagyhatsz ki; vagy az Amit mindenképpen látnod kell típusú filmes listák; és hogy egy szubjektív műfajt ki lehet-e fejezni számokkal.

2023. június 03. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. június 03., szombat 13:30)
24:05
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Kovács Gellért filmkritikus elmondta, nem hisz a listákban, sokkal inkább a felsorolásokban, amelyek valamilyen szempont szerint összegeznek, és mutatnak rá olyan alkotásokra is, amelyekről netán nem hallott még a néző. Ezért aztán nem is szavaz a különböző szakmai oldalakon összeállított filmes listákon. A saját filmkritikai oldalán ugyanakkor időről-időre készít hasonlókat különböző évfordulók apropóján, ugyanis – ahogy mondta – az olvasók imádják az ilyesmit. Kovács Gellért szerint ennek az a fő oka, hogy az emberek nem akarnak túl sok időt szánni olvasásra, és gyorsabban kapnak választ arra, hogy egy film megnézésre érdemes, ha látják, hogy szerepel egy listán, és persze hogy hányadik helyen, illetve ha egy erre szakosodott felületen magas pontszámot kapott az alkotás.

A filmkritikus kiemelte azonban, hogy ezek a sorrendek fals eredményhez is vezethetnek, hiszen a legtöbb ilyenre bárki leadhatja a szavazatát, még az is, aki nem látta a filmet.

Szerinte érdemes a saját ízlésünkre hagyatkozni, illetve, ha találunk egy olyan szakértőt, akivel már több ízben egyetértettünk az egyes filmek megítéléséről, akkor akár az ő iránymutatását követni.

Kovács Gellért különben sem tartja elfogadhatónak a listákat a művészetben, mert – ahogy ő fogalmazott – gettóba zár, és nem felszabadít. Márpedig utóbbi nélkül nem jöhet létre művészet.

 
Kovács Gellért / Fotó: Facebook
Fotó: Peter Polcz
 

A filmes listák listázása közben előkerültek olyan példák, amelyek a múltat idézik. Hiszen, ha évtizedekkel ezelőtt állított össze egy sorrendet egy különben hiteles szakember, attól még ugyanúgy szerepelhet rajta olyan film, amely rosszul öregedett, és ma már nem tartanánk olyan értékesnek, hogy betegyük a kötelező néznivalók közé. Kovács Gellért ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha így is van, mégsem szabad levenni a listáról az említett filmeket, mert az épp olyan történelemhamisítás, mintha újravágnának egy filmet, vagy újraszerkesztenének egy könyvet, mert a modern kor ízlésének már nem felel meg.

Szerinte azért is fontos, hogy szem előtt maradjanak még a kifogásolható művek is, mert ezek mementók, és nem baj, ha a művészet segítségével emlékeztetjük magunkat, hogy milyen hibákat követtünk el a múltban, hátha annak van az ismétléstől való visszatartó ereje.

A következő héten a Házi kedvenc sorozat következő epizódjában ismét egy munkatársunk mesél mozi élményeiről, valamint a filmekről, amelyeket kedvel.

Hangosfilm – szélesvásznú verzió
2023. június 3., szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes