„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Házi kedvenc – Józsa Márta a Hangosfilmben

30/04/2023 08:58

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a túlélési gyakorlatunk apropóján indított, Házi kedvenc című sorozatunk újabb epizódja volt hallható. A kéthetente adásba kerülő szériában a Klubrádió munkatársai mesélnek a szívüknek kedves filmekről, meghatározó mozi élményeikről. Ezen a héten a vendég Józsa Márta volt.

2023. április 29. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. április 29., szombat 13:30)
26:06
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Kollégánk Útszélen, illetve Azt beszélik című műsoraiban a tények és a drámaiság is megjelenik. Így nem meglepő a vonzalma a szociófilmekhez, az antropológiai filmekhez. És természetesen a dokumentumfilmekhez, amelyeket nemcsak nézi, de azok hatását, készítési módszereit médiaszakon tanítja is.

Józsa Márta elmondta, a nyolcvanas években lényegében nem készült a roma kultúrát sztereotípiák nélkül bemutató dokumentumfilm. A rendszerváltás többek között ezen is változtatott; mindenki kedvet kapott, hogy filmezzen. Bármiről. Természetesen végre átfogóan a roma életről is. A 2008-as romagyilkosságok sajnálatos módon újabb apropót szolgáltattak a filmkészítésre. Józsa Márta kiemelte, az Ítélet Magyarországon az egyik legfontosabb film a témában, hiszen Hajdu Eszter a tárgyalás minden napján jelen volt a bíróságon. Ezen kívül olyan alkotásokat is kiemelt a témában, mint a Bőrük volt a bűnük, a Csak a szél vagy a Genezis.

Azt elismerte, hogy sokszor a romák helyzetét, vagy az ahhoz hasonló súlyú témákat populáris eszközökkel könnyebb eljuttatni szélesebb közönséghez, hiszen a dokumentumfilm mégiscsak réteg műfaj. A Brazilok például egy kis községben játszódik, és bemutatja a roma és nem roma lakosok együttélését, ezáltal hozva közelebb a nézőt a talán ismeretlenebb világhoz. De ugyanez igaz az Életrevalók, illetve a Különleges életek című francia filmekre is. Mert ugyan dramatizált formában, játékfilmes eszközökkel láttatja az egyes hátrányos helyzetű csoportokat, de nem állít valótlanságokat, és képes megérinteni a nézőket.

Ha már a dokumentumfilmek fontosságára helyezte a hangsúlyt Józsa Márta, megemlítette Az igazi Mao című áldokumentumfilmet, amely talán még határozottabban tudja érzékeltetni velünk, hogy a kontextus, a részletek megfelelő használata milyen könnyen képes manipulálni.

Az R.M.N. című román film is előkerült a beszélgetésben annak kapcsán, hogy míg itthon nem sikerült, és utólag már nem lehet megmutatni a rendszerváltás időszakát, addig a román újhullámnak összejött. Ráadásul Cristian Mungiu filmje még az előítéletekről és az elfogadásról is beszél.

Zárásul pedig egy animációs filmet választott Józsa Márta, hozzátéve, hogy maga a műfaj távol áll tőle. A Ruben Brandt, a gyűjtőt azonban nagyon szereti. Izgalmasnak tartja a hangulatát, a művészettörténeti utalásokat, a különleges látványt és nem utolsó sorban a zenéjét.

A sorozat hamarosan folytatódik, és egy újabb kolléga gyűjti össze a kedvenceit, vagy éppen bizonyítja be, hogy még a filmek terén is azokat a témákat keresi, illetve kedveli, amelyekkel az általa vezetett műsorban foglalkozik.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. április 29., szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes