„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Egyházfejek, filmpápák

29/01/2023 08:23

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában beszélgettünk a Holnap lesz fácán filmszemle újabb válogatásáról; valamint olyan filmeket elemeztünk, amelyek cselekménye valós vagy fiktív pápa figurák köré szerveződik. 

2023. január 28. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. január 28., szombat 13:30)
25:25
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Visszatér a Cirko filmszemléje Víg Emőkével: a filmes szakember november 8. óta keddenként várja az érdeklődőket a magyar klasszikusokból összeállított válogatásával. Jancsó Miklós és Sára Sándor művészetének bemutatása után Szabó István öt filmjét láthatja a közönség a Cirko-Gejzír moziban minden kedden. Az interjúban Víg Emőke elmondta, a három alkotó bár nagyjából egy időben készítette filmjeit, és szinte ugyanazok a külföldi elődök voltak rájuk hatással, mégis mindhárman önálló hangot tudtak kialakítani a szakmájukban. A január 31-én induló válogatáson Szabó István korai műveit mutatja be, tette hozzá, amelyek még sokkal inkább voltak szerzői filmek, mint a napjainkbeli, Hollywoodot is néhol megidéző alkotások.

A folytatásban Paár Ádám történész-politológussal új sorozatot kezdtünk el. Most olyan művek kerültek sorra, amelyek valós vagy fiktív pápákról szólnak. Ebben az adásban beszélgettünk az Agónia és extázis című 1965-ös alkotásról, amelyben II. Gyulát, az utolsó katona-pápát Rex Harrison formálja meg, Michelangelo figuráját pedig Charlton Heston kelti életre; valamint szó esett a Legyetek jók, ha tudtok című olasz filmről is. A jövő héten folytatjuk a beszélgetést többek között Paolo Sorrentino Az ifjú pápa című sorozatáról, és a Karol – Az ember, aki pápa lett című lengyel alkotásról is, amely II. János Pál pápa életét mutatja be.

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2023. január 28., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes