„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Összezártság a mozivásznon – 1. rész

25/12/2022 15:19

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában az ünnepek alkalmából az összezártság helyzetéből kiinduló filmekkel foglalkoztunk. Nem meglepő, hogy a téma éppúgy szült már drámát, mint romantikus komédiát. És természetesen karácsonyi filmet tonna szám.

2022. december 24. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. december 24., szombat 13:30)
25:22
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A karácsonyi, hanukai napok összehozzák a rokonságot. Ha bármelyikben volt már részünk, tudhatjuk, hogy a legáltalánosabb eredmény, hogy egy idő után mindenki önmaga lesz. Hogy ez jó vagy sem, azt esete válogatja. Pontosabban rajtunk múlik. A filmesek hamar meglátták a lehetőséget az egy helyre kész akarva, vagy kényszerülve összegyűlt figurák történetében.

Molnár Kata Orsolya filmkritikussal először a Nulladik óra című az Egyesül Államokban kultikusnak számító filmről beszélgettünk, amelyben gimnazistáknak kell büntetésből tanítási időn kívül az iskola egy osztálytermében maradni. A legkülönbözőbb figurákról hamar kiderül, hogy nem is annyira különbözők, és ami nagyon fontos, teszi hozzá a kritikus, hogy képesek alakulni egymás hatására.

Amikor csupán két szereplőt kényszerít a forgatókönyvíró egy helyszínre, akkor a főhősökön kívül mindenki tudja, hogy természetesen a sztorinak szerelem lesz a vége. A Hat nap, hét éjszakában sem vágytak eredetileg egymás társaságára az Anne Heche és Harrison Ford játszotta figurák. A Félix és Rose című francia alkotásban az időjárás boronálja össze a karaktereket, akiket Juliette Binoche és Jean Reno kelt életre. A szállodában ragadás amúgy gyakori megoldásnak tűnik, ha kamaradrámában gondolkoznak az alkotók. A Hotel Plazát eredetileg színpadra írta Neil Simon, de mozivászonra is hamar átkerült a történet Walter Matthau főszereplésével.

Molnár Kata Orsolya bevallotta, hogy bár filmkritikusként pontosan látja a futószalagon gyártott karácsonyi filmek hibáit, de nagyvonalúan elnézi őket, annyira szereti a műfajt. A műsorban természetesen kiemeltük azokat az ünnepi témájú filmeket, amelyek lényege az összezártság alapkonfliktusa, így szóba került a Kőkemény család és a Káosz karácsonyra is.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. december 24. vasárnap 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes