„Klubrádió

Elment a Profi – Belmondóra emlékezünk

7/09/2021 21:18

| Szerző: Klubrádió/pj

2021. szeptember 6-án érkezett a hír: 88 éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo. Néhány filmjén keresztül emlékezünk a francia film egyik legnagyobb és legsármosabb sztárjára.

Belmondo – becenevén Bébel – gyerekként bohóc szeretett volna lenni. Nem annyira iskolai eredményeivel, mint balhéival hívta fel magára a figyelmet, focizott és bokszolt fiatalon. 17 évesen döntött úgy, hogy színésznek áll, miután A púpos egy előadása akkor hatással volt rá. Egy színitanfolyamon sajátította el a mesterség alapjait, és felhagyott az ökölvívással. Az 50-es években a Színművészeti Főiskolán tanult, az évtized második felére pedig már filmszerepeket is kapott. A nagy sikert Godard filmje, a francia új hullám alapműve, a Kifulladásig hozta el neki 1960-ban. Belmondo egyik kedvenc szerepe volt ez.

Ezután néhány olasz filmben is szerepet kapott, együtt játszott a kor nagy sztárszínésznőivel, Sophia Laurennel, Gina Lollobrigidával és Claudia Cardinaleval. Az újabb óriási sikert pedig egy újabb Godard-mű, a Bolond Pierrot hozta el Anna Karina oldalán.

Szerencséje volt, hogy a kor legnagyobb francia rendezőitől sorra kapta a szerepeket, 1969-ben Francois Truffaut filmjében, A Mississippi szirénjében Catherine Deneuve partnere volt.

1970-ben Alain Delonnal játszott a Borsalinoban – mely minden idők egyik legnagyobb francia kasszasikere volt –, de a film után eltávolodott egymástól a két sztár.

Vígjátékok és drámák és bűnügyi filmek, mind megtalálták, utóbbiak azért is passzoltak hozzá, mert kaszkadőrök nélkül dolgozott, bevállalva a legveszélyesebb akciókat is. Például az 1975-ös Félelem a város felettben egy mozgó metrószerelvény tetején eredt nyomába egy filmbéli bűnözőnek. (Az 1985-ös Montreali bankrablás forgatásán balesetet szenvedett, ekkor, 52 évesen hagyott fel azzal, hogy kaszkadőrök nélkül dolgozzon.)

Parádézott a Zsaru vagy csirkefogó? (1979) és a Szabadlábon Velencében (1980) filmekben is, amiket, mintha eleve a fanyar humorú balhés karakteréhez írtak volna.

1981-ben pedig jött a kultfilmmé vált A profi – Morricone zenéjével, ötmillió francia mozinézővel, talán ez a legismertebb szerepe.

Pár évre rá megkapta a Francia Becsületrendet is, és számos díjat, elismerést zsebelt be. Idősebb korára is megtalálták a hozzá passzoló szerepek, az akciófilmeket elengedte, úgy nyilatkozott, nem akar a francia mozi repülő nagypapája lenni. Egyre több időt töltött családjával, utolsó jelentősebb filmszerepe 2008-ban az Egy ember és a kutyájában volt. 

 A részletes filmográfiájáért az IMDB oldalára kattintsanak.

Címlapi kép forrása: Flickr