„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

"Ne szólítson Verának!"

3/07/2022 08:38

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Airplane!, Top Secret, Csupasz pisztoly. Csak néhány alkotás a paródiafilmek hőskorából. A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában utánajártunk, mára hova tűntek a műfaj minőségi képviselői.

2022. július 02. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. július 02., szombat 13:30)
28:25
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Nagy István filmes újságíróval az Airplane! bemutatásának évfordulója kapcsán beszélgettünk. Az idén 42 éves vígjátékról olyan érdekességeket mondott el a szakíró, hogy miként választották ki a szereplőket, vagy hogy melyik volt az a film, amely az ötletet adta. A Jim Abrahams–Jerry Zucker–David Zucker trió első saját gyártású paródiafilmjéhez egyaránt ihletet nyújtott a Monty Python és Mel Brooks filmjei.

A beszélgetésből kiderült, hogy az úgynevezett ZAZ hármasa később még olyan jelentős paródiafilmeket készített, mint a Top Secret vagy a Csupasz pisztoly első része. A három forgatókönyvíró-rendező később gyakrabban dolgozott egyedül, vagy kettesével, így született meg a Nagy durranás, és a Csupasz pisztoly folytatásai.

Nagy Istvánnal arra is igyekeztünk választ találni, hogy a műfaj egyértelmű hanyatlásához végül is mi vezetett: a kigúnyolandó filmek fogytak el, vagy a tehetséges alkotók?

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. július 2. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes