„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Udvari dráma és szocialista környezetvédelem – Zöldfilmek 4. rész

23/10/2022 08:28

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában bemutattuk a Fűző című új francia drámát; valamint folytattuk sorozatunkat azokról az alkotásokról, amelyek középpontjában a környezetvédelem áll.

2024. április 25.
00:00
00:00

Erzsébet osztrák császárnét és magyar királynét egykor Európa-szerte bálványozták. Sisi azonban 1877-ben betölti a negyvenedik évét, és a korszak szerint már idősnek számít. Bár annak idején kulcsszerepet játszott az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben, szerepe mára pusztán jelképessé vált. A bécsi udvar fullasztóvá válik számára, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Magyarországra utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit és politikai szövetségeseit. Gyöngyösi Lilla filmkritikussal beszélgettünk a Fűző című új koprodukciós filmről, amely hús-vér emberként igyekszik Sisit megjeleníteni. A filmkritikus kiemelte, hogy a császárné szerepében látható Vicky Krieps játéka a film egyik nagy erénye, de legalább ennyire fontos az alkotás közvetítette anakronisztikus hangulat, amelyben békésen megfér egymás mellett a XIX. századot idéző jellegzetes látvány és a modern világból származó műanyag felmosó vödör a sarokban.

Paár Ádám történész-politológussal a múlt héten szóba került a 101 kiskutya, A bolygó kapitánya, valamint a Ne nézz fel című feketekomédia is. A beszélgetés végén pedig összehasonlítottuk az eredeti Dallas sorozatot és annak folytatását abból szempontból, hogy melyikben hogyan merül fel a környezettudatosság kérdése. Ezen a héten innen folytattuk, és többek között Fekete István műveinek filmes adaptációiról is beszélgetünk. Az interjúban még helyet kaptak Homoki-Nagy István méltán népszerű alkotásai is, mint például a Gyöngyvirágtól lombhullásig, vagy a Cimborák-sorozat.

A műsort a fenti lerjátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. október 15. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes