„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

"Hamarosan a mozikban” – A jó előzetes titka

3/09/2022 17:12

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában választ kerestünk arra, milyen a jó filmelőzetes; valamint szó volt a 35 éve bemutatott Szamárköhögésről.

2022. szeptember 03. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. szeptember 03., szombat 13:30)
29:54
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Schweigert András, az idei Arany Blende-díj egyik zsűritagja mesélt az évenkénti megmérettetésről, amelyen a legjobb film- és sorozatelőzetest keresik. Az ideit már meg is találták, de ez csak októberben lesz nyilvános. Az AMC filmes csatornák promóciójáért felelős munkatársa kiemelte, hogy nincs igazi recept arra, miként kell kinéznie egy trailernek, de vannak szabályok, amelyeket érdemes betartani. Jobbára a film határozza meg, tette hozzá, hogy milyen előzetest kap, ahogy az is fontos, hogy milyen platformra készül. Más hosszúságú, stílusú lesz egy olyan ajánló, amelyik a moziba készül, egy streaming oldalra vagy éppen a tévébe.

Az interjúban Schweigert András tisztázott olyan fogalmakat is, mint a trailer, teaser, promó. Elmondta, nem véletlen, hogy ezek angol kifejezések, hiszen ez a műfaj is Hollywoodból érkezett. A hazai előzeteskészítők, bár saját kreativitásukat használják, külföldi elődeiket is követik. A szakember beszélt továbbá a tévés promókról is, amelyek nagy nehézsége, hogy ha nem eléggé figyelemfelkeltő az első néhány másodpercében, akkor a néző elkapcsol, míg a mozikban látható ajánlókról a film kezdete előtt nem szoktak kijönni.

Timecode rovatunkban az éppen 35 éve bemutatott Szamárköhögésről esett szó. Gárdos Péter filmjében Garas Dezső és Törőcsik Mari mellett olyan színészeket láthatunk, mint Végvári Tamás, Hernádi Judit vagy éppen Eperjes Károly.

Forrás: Facebook
 

Az ’56-os forradalom idején játszódó történet két központi alakja Tomi és Annamari, egy testvérpár, így az eseményeket jórészt a gyerekek szemén keresztül látjuk. Akik persze először örülnek, hogy nem kell iskolába menni, és hogy egyáltalán minden a megszokottól eltérően zajlik, de fokozatosan szembesülnek a drámai helyzettel, és azzal, hogy egy ilyen fordulat mit hoz ki a felnőttekből, akikben minden bizalmuk van. Gárdos Péter Szamárköhögés című filmjének egyik különlegessége, hogy úgy mutatja be a forradalom napjainak feszültségét, hogy nem az utcán harcolókról mesél elsősorban, hanem egy átlagos család életét láttatja.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022.09.03., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Tímár Ágnes