„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Civilizációk találkozása 13. rész – Aloha

1/05/2022 13:33

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk a különböző civilizációk filmes ábrázolását összegyűjtő sorozatunkban az Ausztráliát és Óceániát bemutató alkotások elemzését. Mozis utazásunk záró epizódjához érkeztünk.

2022. április 30. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. április 30., szombat 13:30)
26:51
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológussal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával az előző adásban többek között a Krokodil Dundee című vígjátékról, valamint a Zongoralecke című drámáról beszélgettünk. Majd kihajóztunk, és a Lázadás a Bountyn különböző változatait elemeztük. A héten innen folytattuk a beszélgetést, és áttértünk A sziget című Robert Merle regényén alapuló mini-sorozatra, amely cselekményében kapcsolódik a Lázadás a Bountyn történetéhez.

Fotó: Pixabay
 

A csendes-óceáni utazást a Cook kapitány című 4 részes történelmi sorozattal zártuk, hogy aztán azokat a filmeket vizsgáljuk, amelyek egy területileg Ausztráliához és Óceániához tartozó, ám politikailag az Egyesült Államok részét képező sziget-csoportról, Hawaiiról szólnak.


Az Aloha című romantikus vígjáték, valamint az Utódok című dráma napjainkban mutatja be a szigetek életét, míg a Blue Hawaii amolyan turistalátványosságként kezeli a területet.

A Timecode rovatban A táncz című magyar filmről emlékeztünk meg. 1901. április 30-án mutatták be ugyanis az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást. A főbb szerepekben Márkus Emíliát, Fedák Sárit és Blaha Lujzát láthatta a közönség. A mozgókép nem maradt fenn, csak a korabeli sajtóban megjelent képek ismertek, valamint azok a fotók, melyekből képeslap-sorozatokat is nyomtattak.


A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: Pixabay)

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022.04.30., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Tímár Ágnes