„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Civilizációk találkozása 12. rész – Újabb filmek a kenguruk földjéről

24/04/2022 07:46

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk a különböző civilizációk filmes ábrázolását összegyűjtő sorozatunkban az Ausztráliát és Óceániát bemutató alkotások elemzését.

2022. április 23. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. április 23., szombat 13:30)
29:11
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológussal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával az előző adásban többek között az Ausztrália és az Életfogytiglan című drámákról, valamint az Ausztrál expressz című ifjúsági sorozatról beszélgettünk. Ezen a héten innen folytattuk.

A Krokodil Dundeeval kezdtünk, amely a maga idejében igazi siker történet volt. Nem csak nagyon kedvelték a nézők a vidéki figura nagyvárosi kalandjait, de azt a feladatot is ellátta a film, hogy némi reklámot csináljon az országnak.

Hasonlóan a növekvő érdeklődésre adott válasz volt a Mentőcsapat a kenguruk földjén című animáció, amelynek még magyar vonatkozás és némi környezetvédelmi üzenete is volt, tette hozzá Paár Ádám.

Az Ahol a zöld hangyák álmodnak című 1984-es NSZK dráma is a zöld mondanivalóra helyezte a hangsúlyt, valamint itt már megjelent az őslakos kultúra bemutatása is.

Akárcsak a Bálnalovas című film, amellyel már Új-Zélandra látogattunk. Az alkotás egy ősi maori szokást állít a középpontba. Ennek kapcsán Paár Ádám mesélt az angolok Új-Zélandra való megérkezéséről, és a maorikkal vívott 19. századi harcaikról is.

Jane Campion Zongoralecke című drámája szintén az új-zélandi őslakosok és a telepesek közötti viszonyt mutatja be, valamint egy szerelmi történet is kibontakozik benne, mondta el a történész.

Zárásul a Lázadás a Bountyn című filmről, illetve filmekről beszélgettünk, ugyanis három ismert feldolgozás is készült a hajó és legénységének igaz történetéből.

A következő adásban folytatjuk a kalandozást Ausztrália és Óceánia területén, többek között A sziget című Robert Merle regényéből készült mini-sorozatról is szó esik majd.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. április 23. 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes