„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Civilizációk találkozása 8. rész – Afrika szíve

20/02/2022 09:53

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytatjuk a különböző civilizációk filmes ábrázolását összegyűjtő sorozatunkat. Maradunk Afrikában, azonban most délebbre látogatunk.

2022. február 19. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. február 19., szombat 13:30)
29:16
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám történész-politológussal a legutóbbi adásban olyan filmeket vizsgáltunk, amelyek Észak-Afrikában játszódnak, így szóba került a Szahara, A dicsőség arcai és A légiós című filmek. Ezen a héten tovább haladtunk, és az utóbbi akciófilmhez képest egy jóval komolyabb alkotással kezdtük a sort.

A Távol Afrikától című romantikus drámában Karen Blixen bárónő történetét ismerheti meg a néző. A Volt egy farmom Afrikában című valós eseményeket feldolgozó életrajzi regényen alapuló alkotás európai, azon belül is dán szemszögből mutatja be Afrikát. Az arisztokrata származású főhőst ugyan a jó szándék vezérli, mondta el Paár Ádám, de a segítségnyújtás mellett, sokszor kultúráját is ráerőlteti a helyiekre.

A folytatásban kitértünk Az utolsó skót király című filmre is, amely az ugandai Idi Amin diktátor és a lekötelezettjévé váló skót orvos, Dr. Garrigan kapcsolatát mutatja be.

Továbbá szóba került a Goodbye, Bafana, Az istenek a fejükre estek és az Amerikába jöttem. Valamint a Tarzan-filmek üzenetének átalakulását is megvizsgáltuk.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022. február 19., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes