„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Vietnám drámája amerikai szemmel

16/01/2022 07:52

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió legutóbbi adásában folytattuk a különböző civilizációk találkozásának filmes ábrázolását vizsgáló sorozatunkat. Miután legutóbb a távol-keleti témájú alkotások voltak terítéken, most megálltunk egy pillanatra a történelem egy fontos, a területet érintő eseményénél, a vietnámi háborúnál, és az ahhoz kapcsolódó filmeket vizsgáltuk.

2022. január 15. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. január 15., szombat 13:30)
26:16
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológussal két alkotást elemeztünk ezen a héten. Először az Indokína című francia drámáról beszélgettünk, amely az 1930-as években mutatja be a területet egy francia földbirtokos asszony elbeszélésében, ugyanakkor egy vietnámi, arisztokrata származású fiatal lány történetén keresztül. A szerelmi háromszög kirajzolása mellett a film nagy hangsúlyt fektet az indokínai régiók történelmi változásának bemutatására.

A műsor folytatásában Paár Ádám az Ég és Föld című drámát vizsgálta, amely Oliver Stone vietnámi háborúnak emléket állító trilógiájának harmadik darabja.

A rendező A szakasz és a Született július 4-én című filmjei után egy a vietnámi álláspontot középpontba helyező művet készített. Az Ég és föld egy vietnámi asszony igaz történetét dolgozza fel, aki számos megpróbáltatás után jut el az Egyesült Államokba, ahol új életet kezd.

A Hangosfilm Timecode rovatában foglalkoztunk azzal, hogy mostanra átadták az idei Golden Globe-díjakat. Habár a Hollywood külföldi újságíróit magába tömörítő szervezet botrányainak eredményeként kevés érdeklődéssel. A HFPA-t már jó ideje belterjességgel és a diverzitás hiányával vádolják. Erre reagálva a legtöbb híresség távol tartotta magát a ceremóniától, ahogyan a jelöltek is. Mindenesetre a szervezet a legjobb drámának A kutya karmai közt című alkotást tartotta, a legjobb musical, vígjáték kategóriában pedig a West Side Story nyert.

Szintén Timecode rovatunkban emlékeztünk meg a múlt hét végén 94 éves korában elhunyt Sidney Poitier-ről. Akinek a nevét itthon első sorban talán olyan filmekkel kötik össze, mint a Találd ki, ki jön vacsorára, a Tanár úrnak szeretettel vagy A megbilincseltek, amelyért Oscar-díjra jelölték.

A szobrot végül 1964-ben a Nézzétek a mező liliomait! című drámában nyújtott alakításáért vehette át. Sidney Poitier volt az első afro-amerikai színész, aki ebben az elismerésben részesült. Rendezőként is több filmet jegyzett, közülük a Dutyi-dili című vígjáték azóta igazi klasszikusa lett a műfajnak. Filmes feladatai mellett a 60-as évektől társadalmi kérdésekben is szerepet vállalt, és az UNESCO nagyköveteként is tevékenykedett. Ami talán kevésbé köztudott Sidney Poitier-vel kapcsolatban, hogy a Bahamákon – ahonnan származott – hidat neveztek el róla, és hogy folyékonyan beszélt oroszul.

2001-ben állt utoljára kamera elé a Puszta kézzel című tévéfilmben.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. január 15. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes