„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Civilizációk találkozása 7. rész – Észak-Afrika arcai

13/02/2022 12:54

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában beszélgettünk a Fabian – A vég kezdete című új német filmről, valamint többek között A dicsőség arcai című drámát elemeztük.

2022. február 12. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. február 12., szombat 13:30)
25:26
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az irodalomtudományok doktora, Jakob Fabian napközben reklámszövegeket ír, éjszakáit pedig kétes hírű intézményekben tölti. Egy nap megismerkedik a gyönyörű fiatal lánnyal, Corneliával, akinek a megjelenése megrengeti a férfi alapvető cinizmusát. A Fabian – A vég kezdete című film Erich Kästner regénye nyomán készült, és az 1930-as évek Berlinében, a weimari köztársaságban játszódik. Deák Zsuzsanna, a Cirko-Film munkatársa elmondta, az alkotás hűen adaptálja az eredeti regényt. Dominik Graf társ-forgatókönyvíró, rendező pontosságra való törekvésének oka, hogy a kor, amelyről szól a történet sok szempontból rokonságot mutat napjaink világával. A főszerepben olyan egyre ismertebb színészeket láthatunk, mint Saskia Rosendahl és Tom Schilling.

A műsor második felében a különböző civilizációk filmes ábrázolását összegyűjtő sorozatunkat folytattuk Paár Ádám történész-politológussal. Ezen a héten Észak-Afrikába látogattunk, és három alkotást vizsgáltunk meg, amelyek ezt a helyszínt választották hátterükül. Elsőként az 1983-as Szahara című kalandfilmről beszélgettünk, amely a mesékbe illő Afrikát jeleníti meg, és azt a fajta sztereotipizált világot mutatja be, amely ma már korszerűtlennek számítana.

A dicsőség arcai című drámával továbbra is a kontinens északi részén maradtunk, ugyanakkor egy műfajt váltottunk. A második világháború idején játszódó film kifejezetten realista elbeszélési módot követ, és egy ritkán ábrázolt oldalát mutatja a háborúnak. Végül egy könnyedebb filmmel zártuk az adást. A légiós című akciófilmről esett szó, amely az erőszakot, mint a közeg és a bemutatott időszak egyik velejáróját állítja a középpontba. A beszélgetést a következő héten folytatjuk, többek között olyan alkotások vizsgálatával, mint a Távol Afrikától vagy a Goodbye Bafana.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. február 12. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes