„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Civilizációk találkozása 5. rész – A nem túl távoli kelet

28/11/2021 09:19

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk korábban elkezdett sorozatunkat, amelyben azzal foglalkozunk, hogyan ábrázolják a filmeken a különböző civilizációk egymással találkozását.

2021. november 27. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. november 27., szombat 13:30)
26:54
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A múlt heti interjúban Paár Ádám történész, politológus elsőként Az utolsó szamuráj című alkotásról beszélt. Elmondta, itt hasonló recepttel találkozunk, mint például A farkasokkal táncolóban. Az idegen kultúrába csöppenő ember először idegenkedik a közegtől, majd megtalálja benne az értékeket, míg végül teljesen a részévé válik.

Ezek után a Hét év Tibetben című dráma került terítékre, amely a főhős személyes lelki átalakulása mellett figyelmet szentel Kína és Tibet viszonyának bemutatására is. Ezen a héten maradtunk a Távol-Keleten. Sziám, Bhután vagy éppen Nepál története elevenedik meg azokban a játékfilmekben, amelyeket az interjúban vizsgáltunk.

Először A kis Buddha című filmet elemezte Paár Ádám, ezzel is kapcsolódva a korábbi adásban bemutatott Hét év Tibetben című alkotáshoz. Bernardo Bertolucci alkotásában párhuzamosan jelenik meg Sziddhártha mesés, legendákkal teli története, és napjaink Amerikája. A kis Buddhában az alkotók kevésbé törekedtek a sokrétű történetmesélésre, inkább a buddhista vallásba való bevezetésnek tekinthető.

A folytatásban az Anna és a sziámi király, illetve az újabb adaptáció, az Anna és a király került elő. Az eredetileg Broadway musicalből készült filmből kiderül, hogy Sziám már a viktoriánus korban is egy önálló kultúrájú állam volt, mondta el a történész. Hozzátette, a szerelmi történet mellett betekintést kap a néző a nyugatosítás folyamatába is, amely sok ázsiai országra igaz volt ekkoriban.

A beszélgetésben kitértünk továbbá Az utolsó császár című, szintén Bertolucci rendezte drámára, amely főhősének ugyan magát a császárt választja, sorsán keresztül azonban bemutatja egész Kína huszadik századik történetét.

A következő adásban folytatjuk a távol-keleti kultúrák filmes ábrázolásának vizsgálatát, többek között a Színes fátyol és a Derszu Uzala című alkotások segítségével.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021.11.27., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető