„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Civilizációk találkozása 11. rész – Filmek a kenguruk földjén

17/04/2022 14:11

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk a különböző civilizációk filmes ábrázolását összegyűjtő sorozatunkat. Most Ausztrália és Óceánia volt az úti célunk.

2022. április 16. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. április 16., szombat 13:30)
27:29
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológussal olyan filmeket és sorozatokat választottunk erre a hétre, amelyek bemutatják a régmúlt és napjaink Ausztráliáját. Valós események ihlette alkotások és fikciós kalandfilmek is helyet kaptak a beszélgetésben.

Az egyik legpopulárisabb mozifilmmel kezdtük a beszélgetésünket, Buz Luhrman Ausztrália című tablóját elemeztük. Paár Ádám történész elmondta, hogy bár sokan szeretik az Ausztráliát az Elfújta a szélhez hasonlítani, ez sok esetben téves párhuzam. Előbbi nagyobb hangsúlyt fektet a realizmusra – legalábbis az események tekintetében, és nem az elmesélés módját illetően. A filmben a 20. század eleji Ausztrália világa elevenedik meg. Megismerjük a telepesek és az őslakosok közötti kapcsolat jellegét, és természetesen egy a régi, klasszikus Hollywoodot idéző filmes szerelem is kibontakozik.

A főszerepet játszó Nicole Kidman kapcsán az interjúban szóba került az Ausztrál expressz című ifjúsági sorozat is, amely Paár Ádám elmondása szerint sokkal inkább a western jegyeit hordozza magán, semmint valamiféle ausztrál atmoszférát. Nem beszélve arról, hogy óvatosan nem is említik az őslakosok helyzetét a 19. században.
A műsorban a történész mesélt az Életfogytiglan című, Marcus Clark regényéből 1927-ben készült némafilmről is. A történet egy fiatalember életét mutatja be, aki magára vállalja az anyja által elkövetett gyilkosságot, és 1827-ben az ausztráliai Van Dieman-szigeti (Tasmánia) büntetőtáborba száműzik. Paár Ádám kiemelte, ez az alkotás egy fontos, kifejezetten ausztrál jellegzetességre mutat rá, a fegyencrendszerre. Ennek kapcsán elmondta, sokáig tartotta magát az a viccelődés Ausztráliával kapcsolatban, hogy, aki ott él, az vallja, az ő felmenői börtönőrök voltak, habár kellett lenni az ősök között elítélteknek is, hiszen így érkeztek az első betelepülők a kontinensre.
Ma már sokkal inkább a multikulturalizmus jellemző a területre, amelyet több alkotás is bemutat. Többek között ezekről is szó lesz a következő beszélgetésben. Így beszélgetünk majd Paár Ádámmal a Krokodil Dundee-ról, vagy az Ahol a zöld hangyák álmodnak című NSZK drámáról is.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: Pixabay)

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022.04.16., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Tímár Ágnes