„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Karácsonyi kiadás – Garfield, Fondáék és a Sin City

26/12/2021 10:06

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió ünnepi különkiadásában korábbi adásainkból válogattunk. Szó esett Garfield filmes megjelenéseiről; hollywoodi színészdinasztiákról; valamint a szkeccsfilmekről.

2021. december 25. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. december 25., szombat 13:00)
49:51
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

2020. július 28-án töltötte be 75. születésnapját Jim Davis képregényrajzoló, akinek a neve összeforrt egy túlsúlyos lusta macskáéval. Hogy mitől tudunk sokan azonosulni Garfielddal, és a megjelenése a hetvenes évek végén hogyan vált az amerikai társadalom látleletévé, többek között erről beszélgettünk Paár Ádámmal. A történész-politológus az alkotó, Jim Davis pályakezdéséről is mesélt, valamint arról, hogyan született meg Garfield karaktere, és a három képkockás képregény formátumból végül hogy lett komputeranimált macska a mozivásznon.

A folytatásban Szöllőskei Gábor filmes újságíró arról beszélt, hogy egy jónevű filmes felmenő mindenképpen belépőt jelent a Hollywoodban szárnyait próbálgató kezdőnek, ugyanakkor nem kerülheti ki, hogy összehasonlítsák szüleivel, nagyszüleivel, és tőle is komoly teljesítményt várjanak, ha azok már letették névjegyüket a szakmában.

Beszélgettünk arról, hogy Sofia Coppola bővelkedik híres felmenőkben. Mondhatni egy egész filmes dinasztiába született bele, és ebből „kellett” megszólaltatnia saját hangját. Sikerrel tette. Ahogy unokatestvére, Nicholas Cage is, bár ő a színészetet választotta. És a névváltoztatást. A beszélgetés során számba vettük Michael Douglas népes családját, a Hemsworth-öket és a Sutherlandeket is.

Az adás zárásaként Szűcs Gyula filmkritikussal beszélgettünk a szkeccsfilmekről. A jellegzetes műfaj meghatározása után olyan konkrét példákat vettünk sorra, mint a Párizs, szeretlek, illetve annak két „folytatása”, a 80-as évek ikonikus animációs filmje, a Heavy Metal, vagy éppen a Sin City, amely ugyan szabadabban értelmezi a műfaj szabályait, de a szakújságíró szerint így is belefér a kategóriába. Szűcs Gyula elmondta, ezeknek a filmeknek az egyik fő vonzereje, hogy rengetegen dolgoznak rajtuk, bennük, így a rendező és színész is be tudja vonzani a moziba rajongóbázisát.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép (illusztráció): Transformer18 / Flickr.com

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. december 25., szombat 13:00
Műsorvezető: Timár Ágnes