„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Civilizációk találkozása 9. rész – India függetlenedése a mozivásznon

6/03/2022 10:31

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk a különböző civilizációk filmes ábrázolását összegyűjtő sorozatunkat. Most Indiába látogattunk.

2022. március 05. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. március 05., szombat 13:30)
26:14
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológussal egy igazi klasszikus, nagy ívű életrajzi dráma elemzésével kezdtük a beszélgetést. A Gandhi című filmben Richard Attenborough a legendás békeharcos történetét meséli el. Paár Ádám kiemelte, hogy bár a film híján van olyan személyes események bemutatásának, amelyek Gandhit, mint magánembert közelebb hozhatták volna a nézőhöz, az India függetlenedéséért vívott harcot, és az ország sajátosságait hűen ábrázolja.

A beszélgetésben két Rudyard Kipling mű is helyet kapott. Az 1975-ös Aki király akart lenni című filmet a maga korában 4 Oscar díjra is jelölték, közte a legjobb forgatókönyvnek járó elismerésre. Ennek hátterében Kipling mesélő tehetsége, és az eredetinél jóval társadalomkritikusabb adaptáció állhat. A dzsungel könyve sem maradhatott ki a felsorolásból, amelyről a történész elmondta, feldolgozásonként eltérő mértékben és módon jelenik meg benne India, és annak aktuális politikai helyzete.

És ahogy egy életrajzi filmmel kezdtük a beszélgetést, ezen a héten – bár a témát még nem lezárva – azzal is fejezzük be. Gandhi unokaöccse Subhas Chandra Bose életéről forgattak filmet The Forgotten Hero címmel. A megosztó megítélésű indiai politikus elsősorban az európai nézők számára lehet kevésbé ismert, vagy ahogy a cím utal rá, elfeledett. A németekkel és japánokkal is a második világháború idején egyezkedni próbáló Bose céljait igyekszik feldolgozni a dráma.

Paár Ádám történész-politológussal a következő adásban tovább folytatjuk a beszélgetésünket olyan alkotásokról, amelyek Indiáról szólnak, illetve amelyeknek háttere a Föld hetedik legnagyobb és második legnépesebb országa.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: Pixabay)

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2022.03.05., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Tímár Ágnes